Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa Gazprom Finance, se numara printre cele 14 companii internationale care si-au anuntat intentia de a participa la privatizarea companiei grecesti de gaze naturale DEPA, potrivit site-ului organizatiei Natural Gas Europe.

In ultima vreme, Gazprom a grabit pasii pentru obtinerea unui rol important in cadrul competitiei, expunand prin intermediul mass-mediei locale si in cadrul intalnirilor cu partile interesate din Grecia o multitudine de avantaje pentru care oferta sa ar trebui sa fie selectata, avantaje ce tin de securitate energetica si alte aspecte privind serviciile de business aditionale.

Potrivit sursei citate, strategia Gazprom este de a depasi cadrul interesului economic si de a incerca sa contracareze competitia - companii precum SOCAR, Eni, Sonatrach si altele - jucand cartea producatorului de gaze gigant, cu o lunga experienta in furnizarea de gaz in ceea ce priveste DEPA si piata greaca.

Mai precis, oficialii Gazprom le-au enuntat omologilor greci din domeniul energiei ca unul dintre principalele argumente in favoarea companiei lor este faptul ca a fost pana acum un furnizor sigur, asa cum s-a intamplat si in cazul perioadei de iarna 2011-2012. Pe durata acesteia, Gazprom a aprovizionat piata greaca cu cantitati mult mai mari de gaz decat era stabilit, timp de mai multe zile, cand sistemul de distributie din Turcia a intrerupt furnizarea de gaz din Azerbaidjan catre Grecia, din cauza conditiilor aspre de iarna, care au sporit semnificativ nevoile energetice ale Turciei.

Gazprom a insistat totodata si asupra faptului ca intentioneaza sa furnizeze statului elen gaze in toate acele regiuni care nu sunt inca aprovizionate, precum insulele si zonele muntoase care, din motive de cost, nu sunt acoperite de DEPA.

Principalul argument al Gazpromului este acela ca dispune de fondurile necesare pentru a realiza o intreaga gama de infrastructura locala, inclusiv terminale de gaze naturale lichefiate si unitati de alimentare, in multe dintre insule, extinzand astfel distributia de gaz in tara si reducand dependenta de titei, combustibil folosit in mod considerabil pentru producerea de electricitate in majoritatea insulelor grecesti, care au nevoi ridicate de energie in timpul sezonului de vara din cauza turismului masiv.

Un alt argument avansat de Gazprom este interesul sau de a investi in lucrari de infrastructura locale din zona energiei si de a furniza contracte companiilor locale. In paralel, pentru a spori interesul de a alege Gazprom pentru DEPA, gigantul rus promite o reducere a preturilor la gaz, sub un nou contract pe 30 de ani, si construirea de depozite de stocare a gazelor de-a lungul tarii.

Un alt subiect de interes ar fi, potrivit companiei ruse, asigurarea de investitii de "responsabilitate sociala" in Grecia, intr-o gama larga de fundatii, ONG-uri, in sectorul sanatatii si al educatiei, ca un fel de offset pentru tara. Gazprom arata ca deja a realizat programe de burse in Polonia, programe culturale in Serbia, activitati caritabile in Austria si artistice in Germania.

Nu in ultimul rand, gigantul rus, prin subsidiara sa Gazprom Finance, da asigurari ca detine rezervele financiare pentru a oferi diverse linii de credit pentru proiecte de infrastructura, pe care le poate pune la dispozitia Greciei, care are extrem de mare nevoie de investitii straine.

Deocamdata, Gazprom isi intensifica eforturile pentru a obtine o pozitie dominanta pe piata greaca, prin DEPA, iar planul sau de PR include cooperarea cu cea mai mare companie de lobby din sud-estul Europei, precum si o serie de intalniri la nivel inalt cu toti liderii politici greci, oficiali din ministere, oameni de afaceri, experti in energie si centre de cercetare.

De altfel, ministerele Dezvoltarii si Energiei de la Atena au confirmat ca o delegatie de stat de la Moscova va veni in Grecia pana in luna decembrie, pentru a pune pe masa o oferta completa privind Gazprom, care are de asemenea in vizor, prin intermediul diviziei sale Gazprom Neft, compania petroliera de stat greaca ELPE.