Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE) propune cresterea tarifului pentru transportul energiei electrice cu aproximativ 10%, de la 1 ianuarie 2013, modificare ce ar putea duce la o majorare de 0,5% - 0,7% in pretul final, informeaza Agerpres. Proiectul a fost lansat vineri de ANRE in dezbatere publica pe site-ul institutiei.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat pentru Agerpres ca "noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioada de reglementare, a fost elaborata avand in vedere obligatiile de interconectare ale Romaniei, ceea ce implica o majorare a tarifelor de transport, necesara pentru interconectare. Documentul contine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate in Consiliul Consultativ."

Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusa de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investitional pentru lucrarile necesare retelei de transport.

"Operatorul va avea sarcina de a interconecta cu retelele vecine, ceea ce inseamna ca va trebui sa realizeze intariri ale sistemului. Astfel, va trebui sa analizam necesarul de investitii. Totodata, daca exista probleme de siguranta, trebuie sa luam in considerare propunerile de cheltuieli ale operatorului sistemului, cheltuieli ce se vor reflecta in pretul final', a adaugat Havrilet, citat de agentia de presa.