Petrom a intrat in randul marilor producatori de energie electrica din Romania
Petrom va furniza, anual, o cantitate de 1,8 TWh in banda. Aproximativ 30% din productia centralei de la Brazi va fi furnizata pe piata reglementata.
Prezent la inaugurare, directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, a spus ca centrala va contribui la dezvoltarea Romaniei ca jucator energetic lider in regiune si va fi imbunatatita securitatea energetica. "Incepand cu 2005, am investit aproximativ 8 miliarde de euro pentru a face din OMV Petrom motorul de crestere al regiunii. Aproape intregul profit al Petrom a fost reinvestit in proiecte de viitor pentru a consolida si mai mult pozitia Romaniei si pentru a preveni dependenta Romaniei de importuri energetice scumpe. Aceasta va contribui la dezvoltarea Romaniei ca jucator energetic lider in regiune", a spus Roiss.
La inaugurare a participat si premierul Victor Ponta. "Cu riscul de a mai pierde niste voturi vreau sa multumesc Petrom", a spus Ponta. Acesta a precizat ca se abtine sa critice Petrom cand creste pretul la carburanti deoarece isi aminteste ca este cel mai mare contribuabil la buget. "Sigur, ca orice om politic, sunt inclinat sa critic Petrom cand se mareste pretul la benzina sau motorina. Este foarte simplu si pot sa obtin aplauze efemere, dar de fiecare data ma opresc aducandu-mi aminte ca Petrom inseamna cel mai mare contribuabil la bugetul Romaniei si pot sa calculez cate scoli, cate spitale, cate salarii se platesc din contributiile pe care Petrom le aduce la bugetul Romaniei. Ma gandesc de fiecare data ca 25.000 de familii din Romania au un venit pentru ca un membru al familiei lucreaza la Petrom, ma gandesc la ce inseamna nu doar Petrom, orice mare investitor care nu isi ia profitul spre tara de origine, ci continua sa-l investeasca in Romania", a afirmat Ponta.
Printre invitatii la eveniment s-au mai aflat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, precum si vicepresedinte Bancii Europene pentru Investitii, Mihai Tanasescu.
Centrala de la Brazi vinde energie si pe bursa energiei. Chiar in urma cu o zi, OMV Petrom a facut primele oferte de vanzare a energiei electrice pe OPCOM-piata centralizata a contractelor bilaterale. Astfel, vor fi organizate doua licitatii pentru o parte din energia produsa centrala de la Brazi: una pe 19 octombrie, iar cealalta pe 22 octombrie. Pretul minim cerut de OMV Petrom este de 228 lei/MWh, respectiv 230 lei/MWh.
Cu o capacitate de 860 MW (n.red. mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda care are circa 700 MW) si investitii de peste 500 milioane de euro, centrala de la Brazi reprezinta cel mai mare proiect privat greenfield de generare de electricitate din Romania din ultimii douazeci de ani.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Cernavoda era inceputa de prin 78, daca nu ma insel.
3 grupuri, in ciclu combinat, 2 turbine cu gaze si una cu abur.
Sa speram in mai multe astfel de investitii.
Exista cca 1500 MW eolieni. Exista peste 100 MW micro-hidro. Exista cateva zeci, poate chiar spre suta de MW in diferite variante de bio-masa. Se poate argumenta destul de usor ca si Cernavoda 2 e, practic, tot o investitie noua. Exista chiar si niste grupuri termo noi (ce-i drept mici fata de Brazi), din care unul chiar la Ploiesti, ma refer la investitia Dalkia.
Cat despre speranta din final, e o vorba, ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca...