Strategia energetica din regiunea Marii Negre ar putea fi schimbata, datorita descoperirilor de hidrocarburi din zona, a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu Michael Spindelegger, vicecancelar si ministru de Externe al Republicii Austriei.

"Ambele guverne cunosc despre resursele din Marea Neagra. La un moment dat, va trebui sa discutam, pentru ca, potrivit estimarilor noastre, strategia energetica in regiune poate fi schimbata, datorita OMV Petrom si datorita resurselor care au fost descoperite la Marea Neagra", a afirmat Basescu, citat de Agerpres.

Presedintele Romaniei a adaugat ca prospectarile in zona vor continua si ca, cel mai probabil, vor trebui gandite proiecte alternative.

La remarca vicecancelarului austriac ca a auzit faptul ca uneori presedintele a fost critic in legatura cu acest subiect, Basescu a replicat ca nu a criticat investitiile, ci cresterea preturilor la energie.

Seful statului a notat, in contextul crizei politice care a zguduit Romania in aceasta vara, ca politicienii romani cunosc obligatiile Tratatului de aderare, chiar daca uneori, din cauza populismului, condamna Bruxelles-ul.

"Va multumesc foarte mult pentru sustinerea constanta aratata de Austria cu privire la problemele pe care le avem in interiorul UE, fie ca vorbim despre Schengen sau despre MCV. (...) In Romania, toata lumea vorbeste despre ce ne cere Comisia, dar in realitate trebuie sa ne indeplinim toate obligatiile asumate in Tratatul de aderare. Noi am cerut sa fim inauntru. Iar conditiile sunt bine stiute de catre politicieni, chiar daca de multe ori, din cauza populismului, condamnam Bruxelles-ul. In realitate, nu ne indeplinim angajamentele in privinta MCV, in ultima perioada si a statului de drept", a spus Basescu, la inceputul intrevederii.

La randul sau, Spindelegger a subliniat ca investitorii austrieci sunt foarte incantati de Romania.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".