Guvernul polonez a propus un nou sistem de redevente la petrol si gaze, fiind luate in calcul atat volumele de productie, cat si profiturile, informeaza The Wall Street Journal. Potrivit publicatiei, povara fiscala totala va ajunge la 40% din profitul brut. Volumele de titei si gaze naturale vor fi impozitate cu 10%, respectiv 5% din valoarea lor incepand din 2015. Vor fi impozitate atat productia de gaze conventionale, cat si productia de gaze neconventionale. Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa introduca un impozit special pe hidrocarburi in valoare de 25% din profit.

Un alt element cuprins in noul cadru de reglementare este crearea unei companii numite NOKE-Operatorul Energetic National, in subordinea Ministerului Trezoreriei. Aceasta va avea dreptul sa controleze, in conditiile pietei, comertul secundar de licente. Revanzarea de licente va fi permisa doar dupa o pre-calificare a cumparatorilor. Cu toate acestea, titularii actuali de licente de explorare isi vor pastra dreptul de preemtiune in achiztionarea de licente de productie pe terenul lor.

Companiile care doresc sa achizitioneze noi licente de explorare vor trebui sa treaca printr-un proces de pre-calificare inainte de a participa la o licitatie.

Companiile petroliere din Polonia si-au redus, anul acesta, activitatea de foraj in asteptarea noilor reglementari.