Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca Romania este norocoasa ca nu a vandut anul trecut 10% din compania Petrom.

"Romania va deveni un jucator important pe piata energetica, in urmatorii zece ani, daca vom fi norocosi cu Marea Neagra. (...) Oricum, am urmarit evolutiile. Sincer vorbind, sunt extrem de satisfacut de ceea ce se intampla si acum presupun ca toata lumea intelege ca nu mai vindem 10 procente din Petrom. Am fost norocosi ca nu am vandut anul trecut 10%", a afirmat Basescu, in debutul intrevederii cu presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom si director general executiv al OMV, Gerhard Roiss, citat de Agerpres.

Traian Basescu l-a primit miercuri la Palatul Cotroceni pe directorul general executiv al OMV, Gerhard Roiss, si pe Mariana Gheorghe, director general OMV Petrom Romani, potrivit Administratiei Prezidentiale. Intilnirea are loc in contextul anunturilor recente ale OMV Petrom si ExxonMobil privind descoperirea unor rezerve uriase de gaze naturale in Marea Neagra.

Traian Basescu i-a spus lui Gerhard Roiss ca este impresionat ca o femeie din Romania se afla in topul primelor 30 de femei din lume, referindu-se la Mariana Gheorghe, director general OMV Petrom Romania.

"Ce faci, doamna? In primele 30 de femei din lumea asta! Bravo!", i-a spus Basescu Marianei Gheorghe.

"In primul rand, sunt impresionat ca o femeie din Romania se afla in aceasta pozitie, nu managerul Petrom, ci o romanca. Acum imi este greu sa nu regret foarte mult disputele mele cu Mariana privind cresterea preturilor. Dar vad ca inainte de venirea dumneavoastra Petrom a diminuat preturile. Ca sa evitam acest subiect, nu?", a mai spus Basescu.

OMV, care este actionarul majoritar al OMV Petrom, este principalul jucator pe piata interna de energie, inaugurind in urma cu o saptamina centrala de la Brazi care produce energie electrica pe baza gazelor naturale.

OMV Petrom este in plin proces de negociere cu statul roman a redeventelor pe le va plati dupa 2014, anul in care expira actualul contract.

OMV Petrom a facut in urma cu o luna un pas semnificativ in afara Romaniei, cistigind - ca parte dintr-un consortiu international alaturi de Shell si ExxonMobil - dreptul de explorare in zona ucraineana a Marii Negre. De asemenea, consortiul OMV Petrom - ExxonMobil a cumparat in urma cu o saptamina o parte din blocul Midia din marea Neagra de la compania canadiana Sterling Resources.