Sectorul bulgar in lungime de 422 kilometri al conductei Nabucco a intrat oficial in faza de aprobare a Evaluarii Impactului asupra Mediului (Environmental Impact Assessment – EIA), a anuntat astazi Compania Nationala Nabucco din Bulgaria. Documentatia privind procedura EIA a fost depusa la Ministerul Mediului din Bulgaria la 31 octombrie 2012, se arata intr-un comunicat al Nabucco.

Anterior in acest an, Nabucco a anuntat finalizarea procesului de obtinere a autorizatiilor EIA pentru sectorul ungar, ultimele patru autorizatii fiind obtinute in luna iunie.

  • “Nabucco este foarte avansat in Bulgaria si felicitam echipa locala pentru acest nou pas in dezvoltarea proiectului. Nabucco se angajeaza sa respecte cele mai bune practici in conformitate cu reglementarile nationale si internationale, sa colaboreze cu toate partile implicate pentru a se asigura ca reprezinta o solutie castigatoare pentru ambele parti in tarile de tranzit”, a declarat Reinhard Mitschek, Directorul Executiv al Nabucco Gas Pipeline GmbH.
  • “Asteptam cu nerabdare sa continuam excelenta colaborare cu autoritatile: sa integram evaluarile primite si sa cooperam cu institutiile publice si alte parti interesate in procesul EIA. In plus fata de promovarea diversificarii surselor de energie si a libertatii de alegere pentru consumatorii bulgari, Nabucco va crea sute de locuri de munca in Bulgaria, va aduce investitii de un miliard de euro, venituri din taxe si va crea noi oportunitati de afaceri”, a spus, la randul sau, Marii Kossev, Directorul Executiv al Companiei Nationale Nabucco in Bulgaria

Depunerea documentatiei EIA reprezinta inceputul procesului legal privind Evaluarea Impactului asupra Mediului in Bulgaria. In urma unei analize a autoritatii competente, Nabucco (reprezentat in Bulgaria de compania sa nationala) va integra evaluarile rezultate in urma consultarilor. Urmatorul pas va fi organizarea de consultari publice de-a lungul traseului, dupa care cererea va fi retrimisa autoritatilor pentru decizia finala.

Conexiune de gaze naturale din Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu catre peste 500 de milioane de potentiali clienti din Europa, Nabucco este proiectul de referinta din Coridorul Sudic. Consortiul Nabucco continua sa colaboreze indeaproape cu consortiul Shah Deniz II si Conducta de Gaze Trans-Anatoliana (Trans-Anatolian Gas Pipeline - TANAP) si isi mentine convingerea ca ofera cea mai buna solutie de a atrage noi surse de aprovizionare si de a le transporta catre marile piete europene de consum.