Analiza Stratfor: Discountul obtinut de Polonia pentru gazele livrate de Gazprom, un prim semn ca presiunea Comisiei Europene asupra Rusiei da rezultate
In conditiile in care detalii legate de acordul cu Polonia nu sunt cunoscute, este foarte probabil ca Varsovia sa beneficieze de o reducere de pret cuprinsa intre 10 si 20%, ultima cifra reprezentand cererea Poloniei in cadrul procedurilor de arbitraj, explica Marc Lanthemann, analist pentru Europa al Stratfor.
Inainte de anuntarea acestui acord, compania poloneza PGNiG si rusii de la Gazprom erau implicati intr-un proces de arbitraj de aproape un an. Polonia contesta cresterea pretului la gazele furnizate de Rusia, argumentand ca ajunsese sa plateasca, la un anumit moment, cu 30% mai mult decat media europeana.
Reducerea de preturi este o veste foarte buna pentru Polonia, a carei crestere economica incepuse sa dea semne de slabiciune dupa ce a traversat criza mondiala foarte bine.
Polonia va mentine insa, in urma acestui acord, clauza take-or-pay, care inseamna ca va trebui sa plateasca despagubiri pentru cantitatile contractate dar neutilizate, mentinand astfel influenta Rusiei asupra sectorului energetic polonez.
Reducerea de preturi obtinuta de Polonia vine dupa acorduri similare cu consumatori majori europeni, in special Germania si Italia, si in conditiile in care Rusia este supusa presiunilor Comisiei Europene de a normaliza pretul gazelor naturale vandute pe batranul continent.
Pe fondul pozitiei slabite a Rusiei pe piata vest-europeana, Comisia a lansat o investigatie la adresa practicilor de monopol ale Gazprom in luna septembrie.
Aceasta investigatie reprezinta un semnal transmis Moscovei potrivit caruia Rusia va trebui sa dea dovada de mai multa flexibilitate fata de tarile din Europa Centrala daca doreste sa-si mentina pozitia de furnizor major de gaze pe batranul continent.
Discountul obtinut de Polonia trebuie deci vazut ca primul semn vizibil ca presiunea Comisiei Europene asupra Rusiei pentru a-si uniformiza practicile de afaceri in randul membrilor Uniunii da rezultate.
Succesul obtinut de Polonia in disputa cu Gazprom este deosebit de semnificativ in conditiile in care Varsovia nu este un consumator major si nu este implicata in negocierile cu Rusia privind infrastructuri strategice.
Stratfor apreciaza ca, in urmatorii ani, pozitia Rusiei va slabi in ceea ce priveste forta parghiei aprovizionarii cu gaze naturale. Presiunile pentru normalizarea practicilor in relatia cu toti membrii UE vor continua. Acest lucru este valabil in mod special pentru tarile din Europa Centrala, care se pot astepta sa obtina reduceri similare de preturi cu cele obtinute de Polonia, in conditiile in care exemplul polonez constituie un puternic imbold pentru contestarea practicilor de preturi promovate de Gazprom.
Rusia va continua politica de adaptare a preturilor in schimbul reinnoirii contractelor pe termen lung cu actualii sai clienti. Eforturile Moscovei de a se prezent ca partener de incredere pentru Europa alaturi de cooperarea "din spatele scenei" cu Germania va aplana cel mai probabil tensiunile juridice cu Comisia Europeana, noteaza Stratfor.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Pe ala ar trebui sa-l platim sa lucreze pentru Romania in locul dobitocilor ce ne conduc.
Hai cu comentarii „ecologist-legionare” !