Decizia Gazprom de a reduce pretul gazelor naturale pentru Polonia sugereaza ca Rusia nu se mai poate baza exclusiv pe intelegeri bilaterale si exclusive cu parteneri strategici pentru a-si asigura accesul pe piata europeana, se arata intr-o analiza Stratfor.

In conditiile in care detalii legate de acordul cu Polonia nu sunt cunoscute, este foarte probabil ca Varsovia sa beneficieze de o reducere de pret cuprinsa intre 10 si 20%, ultima cifra reprezentand cererea Poloniei in cadrul procedurilor de arbitraj, explica Marc Lanthemann, analist pentru Europa al Stratfor.

Inainte de anuntarea acestui acord, compania poloneza PGNiG si rusii de la Gazprom erau implicati intr-un proces de arbitraj de aproape un an. Polonia contesta cresterea pretului la gazele furnizate de Rusia, argumentand ca ajunsese sa plateasca, la un anumit moment, cu 30% mai mult decat media europeana.

Reducerea de preturi este o veste foarte buna pentru Polonia, a carei crestere economica incepuse sa dea semne de slabiciune dupa ce a traversat criza mondiala foarte bine.

Polonia va mentine insa, in urma acestui acord, clauza take-or-pay, care inseamna ca va trebui sa plateasca despagubiri pentru cantitatile contractate dar neutilizate, mentinand astfel influenta Rusiei asupra sectorului energetic polonez.

Reducerea de preturi obtinuta de Polonia vine dupa acorduri similare cu consumatori majori europeni, in special Germania si Italia, si in conditiile in care Rusia este supusa presiunilor Comisiei Europene de a normaliza pretul gazelor naturale vandute pe batranul continent.

Pe fondul pozitiei slabite a Rusiei pe piata vest-europeana, Comisia a lansat o investigatie la adresa practicilor de monopol ale Gazprom in luna septembrie.

Aceasta investigatie reprezinta un semnal transmis Moscovei potrivit caruia Rusia va trebui sa dea dovada de mai multa flexibilitate fata de tarile din Europa Centrala daca doreste sa-si mentina pozitia de furnizor major de gaze pe batranul continent.

Discountul obtinut de Polonia trebuie deci vazut ca primul semn vizibil ca presiunea Comisiei Europene asupra Rusiei pentru a-si uniformiza practicile de afaceri in randul membrilor Uniunii da rezultate.

Succesul obtinut de Polonia in disputa cu Gazprom este deosebit de semnificativ in conditiile in care Varsovia nu este un consumator major si nu este implicata in negocierile cu Rusia privind infrastructuri strategice.

Stratfor apreciaza ca, in urmatorii ani, pozitia Rusiei va slabi in ceea ce priveste forta parghiei aprovizionarii cu gaze naturale. Presiunile pentru normalizarea practicilor in relatia cu toti membrii UE vor continua. Acest lucru este valabil in mod special pentru tarile din Europa Centrala, care se pot astepta sa obtina reduceri similare de preturi cu cele obtinute de Polonia, in conditiile in care exemplul polonez constituie un puternic imbold pentru contestarea practicilor de preturi promovate de Gazprom.

Rusia va continua politica de adaptare a preturilor in schimbul reinnoirii contractelor pe termen lung cu actualii sai clienti. Eforturile Moscovei de a se prezent ca partener de incredere pentru Europa alaturi de cooperarea "din spatele scenei" cu Germania va aplana cel mai probabil tensiunile juridice cu Comisia Europeana, noteaza Stratfor.