"Grupurile III si IV inseamna o investitie de aproximativ 4 miliarde de euro. In acest moment, singura companie internationala ramasa oficial este ENEL. Insa, in masura in care exista un investitor care vine si cu banii... Ceea ce s-a schimbat fundamental si am pierdut, din pacate, momente importante, a fost ca Romania nu a vrut sa dea cei 51% actiuni la Grupurile III si IV. Or, eu sunt dispus, ca decizie politica, sa acceptam un actionar majoritar in masura in care acest actionar vine si cu banii, ca e vorba de chinez, ca e vorba de grupul sud-coreean care s-a aratat, de asemenea, interesat, cu bratele deschise ii primim. Doar sa vina si cu banii", a declarat Ponta sambata, la Antena 3.
Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum cu patru variante de dezvoltare a proiectului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, pe 7 noiembrie. Sandulescu a mai afirmat ca varianta pe care o sustine ministerul este continuarea proiectului cu actualii investitori, dar cu atragerea altora astfel incat sa fie diminuata participatia statului. Intrebat care sunt celelalte variante, Sandulescu a afirmat ca "nu e bine sa discutam de continutul memorandumului inainte de a fi inaintat Guvernului".
Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.
Valoarea estimata a proiectului este de 6,4 mld euro. Valoarea activelor existente aflate in proprietatea Nuclearelectrica de 1 mld euro, suma corespunzatare stocului de apa grea de 988 tone, echipamentelor mecanice existente etc.
Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.
In primavara, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.
- Ponta despre investitiile straine directe in 2012: Sunt mai mici sau egale cu cele din 2011. Situatia nu e roza, e foarte rea. In 2013, multe investitii vor veni in zona energiei
Referindu-se la felul in care poate fi recastigata increderea investitorilor, Ponta a declarat: "aici este un mix de masuri. In primul rand sigur ca o stabilitate politica, si avem alegeri pe 9 decembrie, dupa care avem un guvern teoretic care sa tina patru ani. Sunt foarte multe mari companii cu care eu personal m-am intalnit si care mi-au spus: 'Da, vrem, investim, ne vedem dupa 9 decembrie'. N-au spus daca mai sunteti dvs sau nu, au spus 'dupa 9 decembrie vrem stabilitate' - stabilitatea legislativa, pentru ca totusi anul trecut, din fericire anul acesta nu s-a mai intamplat asa - am schimbat Codul Fiscal prin sase ordonante de urgenta si investitorii au spus, 'Domnule, nu vrem neaparat sa fie taxele mai mic, dar lasati-le asa cum sunt'. In al treilea rand, un anumit tip de investment grade nu doar de la cele trei agentii dar sa stiti ca orice mare investitor urmareste si cu cat ne imprumutam si ce spune FMI despre noi si ce spune despre noi Comisia Europeana. Un alt element important pe care l-am avut sub atentie direct, ca prim-ministru, a fost aplicarea criteriilor si conditiilor privind ajutorul de stat, pentru ca e important pentru mari companii - vorbim de Ford, vorbim de Pirelli, vorbim de Continental, vorbim de cei care... Sigur, imi pare rau pentru alte tari ale UE dar in aceasta perioada isi relocheaza activitatile in Romania pentru ca suntem intr-o zona geostrategica mai buna", se arata in comunicatul Guvernului.
Premierul a precizat ca in ceea ce priveste investitiile pe anul viitor, previziunile sunt mai optimiste avand in vedere ca "multe investitii vor veni in zona energiei dupa aceasta reforma structurala, legislativa si nu doar, a energiei. Nu intamplator OMV si Exxon au spus foarte clar, anul viitor un miliard de euro investesc doar ei. Ganditi-va ca toate investitiile straine in 2011 au fost 1.8, deci un miliard investeste Exxon cu OMV. Sunt investitii sigure, ca sa spun asa."
Nu era vorba ca scopul este aducerea de investitii, starpirea coruptiei, o situatie roza pentru toti romanii?
Acum inteleg ca n-ati reusit nimic? Atunci ce dracq ati poluat o tara intreaga cu prostii si imbecilitati?
Cred ca ar trebui sa-l vizitezi pe Nastase pentru o perioada mai lunga - cativa ani!
Impreuna cu Antonescu si Voiculescu carevasazica.
Aveti de ce sa fiti toti mandri ca suntem romani.
Din cauza ca sunteti bolnavi de putere si aveti mentalitate de lacusta s-a ajuns aici. Tara ati vandut-o la fier vechi, resursele naturale le-ati dat pe nimic si acum veniti cu acelasi tupeu golanesc sa ne anuntati ca situatia nu este roza.
"Realizarile" voastre se inscriu in registrul tradarii interesului national dar stati linistiti caci atata timp cat inghesuitii la pomana va voteaza, inca veti prospera.
Traiasca micul si berea gratis,.... tara, cui ii pasa ???