Schimbari majore in jocul energetic: SUA vor deveni primul producator mondial de petrol in 2020, pe baza boomului hidrocarburilor de sist. Agentia Internationala de Energie prognozeaza redesenarea hartii producatorilor mondiali
"Dezvoltarile in energie din Statele Unite sunt profunde si efectele lor se vor face resimtite mult dincolo de America de Nord si sectorul in sine", a prognosticat AIE, care regrupeaza marile tari consumatoare de energie (Europa, Statele Unite, Japonia), in ultima editie a World Energy Outlook, studiul prospectiv anual al organizatiei.
"In jurului anului 2020, Statele Unite vor deveni primul producator mondial de petrol", prezice AIE.
Aceasta revolutie va readuce situatia la inceputul industriei petroliere. Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana la jumatatea secolului XX, Statele Unite au fost principalul producator de aur negru din lume, ceea ce a sustinut dezvoltarea industriala, economica si strategica a tarii. Statele Unite au devenit in aceasta perioada de timp prima putere mondiala.
AIE isi bazeaza predictia pe explozia productiei de hidrocarburi neconventionale, respectiv a gazelor si petrolului de sist, precum si rezervele de "tight oil", care au fost mult timp considerate prea costisitoare si dificil de extras.
"Relansarea recenta a productiei americane de petrol si de gaze, generata de boomul tehnologic care permite extragerea" acestor resurse neconventionale, precum fracturarea hidraulica, supusa in prezent unui moratoriu in Romania, din cauza presupusului risc pentru mediul inconjurator, au "transformat intr-un ritm sustinut rolul Americii de Nord" pe esichierul mondial, argumenteaza agentia.
Cifrele par sa confirme predictiile AIE: de la inceputul anului, Statele Unite au extras aproximativ 6,2 milioane de barili de petrol pe zi, fata de 5 milioane in 2008, respectiv o crestere de 24%, potrivit statisticilor departamentului american al Energiei.
AIE anticipeaza ca acest avans al productiei americane, alaturi de masurile pentru reducerea consumului vehiculelor, "va face sa cada progresiv importurile petroliere ale tarii, pana la momentul in care American de Nord va deveni un exportator net de petrol, in jurul anului 2030".
Ca rezultat, Graalul "independentei energetice", un obiectiv considerat mult timp drept intangibil, devine o posibilitate apropiata pentru Statele Unite.
Tara, care importa in prezent circa 20% din nevoile sale de energie, "va deveni practic auto-suficienta in termeni neti, o rasturnare spectaculoasa a tendintei predominante in majoritatea tarilor importatoare", spune AIE.
O astfel de rasturnare va avea consecinte imense. Ea va redesena harta comertului petrolier mondial, recentrata asupra Asiei si, o data cu ea, o mare parte a echilibrelor si dezechilibrelor strategice actuale.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Multumim, am corectat!
Sa speram ca astfel se va mai imbunatati si viata prostimii, sufocata de atata scumpete la energie.
Mai mult decat atat, in SUA daca gasesti petrol sub casa ta, e petolul tau. In Romania nu este asa...si cred ca e gresit.
Ideea cu independenta energetica se refera la situatii de criza nu de situatii normale. de ex americanilor probabil le convine acum sa importe petrol cat e timp de pace si sa-si prezerve petrolul.
Faza eca in situatii de criza statele pot impune un moratoriu asupra eventualelor exporturi...ca de e le pot interzice...deci ai de unde supravietui, fara a fi dependent de straini.
E ca la hrana...daca s-ar ajunge la o foamete mondiala si la noi e prea multa papa, se poate interzice (sau pune taxe pe export) pe produse alimentare.
Concluzia e ca nu despre asta e vorba. Exista coruptie la nivel inalt peste tot in lume, si Aceste mega-corporatii, impreuna cu cele care produc armament si cele din sectorul financiar dicteaza politica economica de peste tot.
Deci o sa platesti de-ti sar ochii si iti poluezi si acolo unde dormi. Intelegi?
Geology.com: Marcellus Shale - Appalachian Basin Natural Gas Play
Marcellus might contain more than 500 trillion cubic feet of natural gas. Using some of the same horizontal drilling and hydraulic fracturing methods that had previously been applied in the Barnett Shale of Texas, perhaps 10% of that gas (50 trillion cubic feet) might be recoverable. That volume of natural gas would be enough to supply the entire United States for about two years and have a wellhead value of about one trillion dollars.
http://geology.com/articles/marcellus-shale.shtml
Recunosc inca nu am citit articolul dar am gasit asa ceva : " 1.7 trillion barrels ...comparable in magnitude to the world's total proven reserves of conventional petroleum."
Canadieni au cea mai mare resursa de petrol de pe planeta. Nu intamplator vor sa uneasca Canada \USA \ Mexic.
"If you wait until you need it, and then you have 20 years of research to do, that's not a good plan," said Ray Boswell, technology manager for methane hydrates within the DOE's National Energy Technology Laboratory.
Citeste un articol de azi, despre prospectiunile lor privind implicatiile, beneficiile si dezavantajele explorarii gazul metan:
http://www.huffingtonpost.com/2012/11/11/methane-hydrate-alaska-north-slope-climate-change_n_2113828.html