Guvernul ar putea discuta in sedinta de miercuri un proiect de Hotarare de Guvern privind transferul a doua investitii de la Hidroelectrica la Administratia Nationala Apele Romane, cu o despagubire de 140 de milioane de euro, a declarat reprezentantul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cu ocazia unei conferinte organizate de ziarul Bursa. "Ma refer la Pascani si Fagaras-Hoghiz. Asteptam sa intre pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Despagubirile se ridica la 140 milioane euro, valoarea cu care Hidroelectrica a finantat cele doua proiecte"', a spus Borza.

Potrivit acestuia, pentru iesirea companiei Hidroelectrica din insolventa este nevoie de rezolvarea unor "impedimente". "De ordin juridic, avem 74 de contestati la tabelul preliminar si trei opozitii la deschiderea procedurii de insolventa. Solutionarea va dura mai mult de o luna jumatate. De ordin legislativ, Hidroelectrica a promovat mai multe proiecte de acte normative prin care statul sa isi asume acele greseli care au dus la erodarea indicatorilor financiari ai Hidroelectrica", a mai spus Borza.

Acesta a mai vorbit si despre necesitatea adoptarii unui act normativ privind fuzionarea celor opt Hidroservuri. De asemenea, ar mai trebui clarificata situatia de la ANRE, sustine Borza. "Pe 14 septembrie am declarat razboi directorului, a avut o luna de zile sa rezolve aceasta problema, pentru ca este impardonabil ca autoritatea statului sa nu recunoasca pretul real de cost al Hidroelectrica livrat in reglementat", a precizat Borza.

Reamintim ca Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. Administratorul judiciar a realizat un raport prin care identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica si care au provocat pierderi de peste 2 miliarde euro:

  • contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti"
  • cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie
  • cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an
  • contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile
  • managementul defectuos
  • seceta prelungita
  • nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii
  • vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost
  • derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.

Pana in prezent au fost rezolvate doar primele doua puncte din raport.

In vara au fost denuntate 6 contracte din 10: Cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, doua cu Energy Financing Team (EFT) si cu Euro-Pec. Alte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost renegociate, fiind incheiate noi acorduri. De asemenea, a denuntat contractele de cumparare a energiei electrice produse la Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, contracte prin care achizitiona energie scumpa pentru a o vinde ieftin.