Compania Hidroelectrica a reusit sa vanda, in trei zile, pe bursa OPCOM, 20 de pachete de energie electrica in valoare de 256,1 milioane de lei, fara TVA. Pentru saptamana viitoare sunt scoase la licitatie alte 13 pachete. Hidroelectrica organizeaza pe pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale- OPCOM, in perioada 14-20 noiembrie, 35 de liciatii de vanzare a energiei, pentru o cantitate de 1,71 TWh, la un pret minim de 220 lei/MWh. In primele trei zile, 14-16 noiembrie, au fost oferite 22 de pachete, din care 20 au fost tranzactionate, iar 2 anulate.

In aceste trei zile, cantitatea totala tranzactionata a fost de 1.124.310 MWh, la un pret mediu de 227,8 lei/MWh.

Reamintim ca Hidroelectrica a mai incercat si in perioada 30 octombrie-5 noiembrie sa vanda aceste pachete, insa a fost o tentativa esuata din cauza unei conditii impuse de vanzator: plata in avans a 50% din valoarea contractului, in situatia in care energia urma sa fie livrata din 2013. Din cauza acestei conditii, au fost vandute doar trei pachete.

In cazul in care ar fi reusit sa vanda atunci toata energia scoasa pe bursa, Hidroelectrica ar fi avut o sansa sa iasa din insolventa pana la sfarsitul anului in curs.

Hidroelectrica ar putea inregistra in acest an pierderi de 85 milioane euro. Productia de electricitate in 2012 va fi un la un minim istoric, la 12 TWh, din cauza secetei. Hidroelectrica a incheiat primul semestru cu pierderi de 60 milioane euro.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. Administratorul judiciar a realizat un raport prin care identifica noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica si care au provocat pierderi de peste 2 miliarde euro:

  • contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti"
  • cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie
  • cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an
  • contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile
  • managementul defectuos
  • seceta prelungita
  • nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii
  • vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost
  • derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.