OMV: Vom vinde gazul din Marea Neagra pe piata locala in functie de pret si taxe
"Primul pas pe care o sa il facem dupa ce vom descoperi hidrocarburi in Marea Neagra va fi sa ne indreptam spre piata locala, spre piata domestica. Vorbim despre inlocuirea importurilor de gaze din Rusia, pentru care pretul este foarte ridicat. Statul roman doreste sa vindem gazele din Marea Neagra pe piata locala si noi intentionam la fel, dar depinde de sistemul de taxare si de pret. Sunt doua componente importante in orice afacere. Nu putem sa facem investitii daca ele nu sunt profitabile", a afirmat Jaap Huijskes.
De asemenea, acesta a precizat ca eventuale schimbari ale sistemului de taxare din Romania vor avea impact asupra deciziilor pe care compania le va lua in privinta dezvoltarii proiectelor din Marea Neagra.
"Deocamdata nu cunoastem eventualele variante de schimbare. Depinde de ce schimbari vorbim. Daca sunt minore, impactul va fi minor. Daca sunt dramatice, la fel si impactu", a mentionat acesta.
Oficialul OMV a adaugat ca infrastructura necesara pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra va fi asigurata de Exxon, companie partenera cu 50% din proiectul derulat offshore. Prin intermediul OMV Petrom vor fi realizate investitiile necesare pentru explorare, a spus Jaap Huijskes.
Acesta a aratat ca OMV va demara o noua campanie de explorare in perimetrul Domino din Marea Neagra, la finalul anului 2013. "In perimetrul Domino din Marea Neagra am demarat studii seismice 3D pentru 6.700 kilometri patrati, in perimetrul Domino. O noua campanie de forare este planificata sa inceapa la finalul anului 2013", a afirmat Jaap Huijskes.
In februarie 2011 au avut loc descoperiri preliminare in perimetrul Neptun.
Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri. In noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
acum am vrem niste sfaturi !
cum sa facem sa obtinem gaz ieftin ?
Revotati cu incredere aceiasi oameni, dezastrul este garantat.
Lasati-o mai moale! Si-asa ati capatat beneficii pe o nimica toata...
profitul trebuie analizat procentual.
Ei pot face profit 10 mld euro/an daca vand gaze de 100 mld/an si asta n-ar fi chiar exagerat.
Poate ti se pare mult 1 mld de euro dar daca raportezi suma la cifra de afaceri abia atunci poti spune ca e mult sau putin.
- am castigat in fata Ucrainei platiul continental;
- acolo exista imense rezerve de gaz;
- cu tehnologia actuala, acesta pot fi exploatate!
vestea rea este ca rezervele nu mai sunt ale noastre, ci ale OMV-ului. Care evident ca vine pe piata libera, la pretul cel mai ridicat posibil.
Si da, Rege-soparla, concluzia ta este corecta: de aceea s-a si desfiintat Armata poporului, pentru ce a ami ramas din tara, este de ajuns o mana de mercenari sa le apere ...
Exploatarea in comun cu o firma sau alta este binevenita, important e sa avem ce imparti. Dar daca le dam pe degeaba, asta-i o problema! Desteapta-te romane...
Toate capetele patrate care inca-i mai tin isonul lui Basescu ba cu aurul, ba cu gazele de sist, trebuie sa priceapa un lucru limpede si anume ca un stat nu se alege nci cu aur, nici cu petrol si nici cu gaze de la un investitor strain ci cu redevente, taxe si impozite. Din acestea ar putea acorda subventii pentru diferite sectoare. Iar in conditiile in care Romania practica un nivel al redeventelor pe exploatarea resurselor la un nivel incredibil de scazut, este de inteles efortul unora de a se grabi. Sunt bani buni la mijloc.
Daca eu cultiv rosii pe un teren din Romania atunci ma obliga pe mine cineva sa le vand in Romania? Sau la pretul dorit de stat? NU. Le vand cui vreau eu, cu cat vreau eu sau pot sa le si arunc, doar platesc taxe, nu?
Populismul acesta ieftin de care multi dati dovada arata neintelegerea pe deplin a modului de functionare a unei economii.
Economia nu se invata de la televizor oricare ar fi canalul preferat. Stiu ca e mult mai usor sa deschizi TV-ul si sa asculti ce spun unii sau altii decat sa deschizi o carte de economie dar asta nu inseamna ca esti informat ci din contra: ESTI MANIPULAT.
Sfat gratis: intotdeauna ia-ti informatiile din cel putin doua surse, iar daca cele doua surse se contrazic atunci apeleaza la a treia.
Dar aici vorbim de resurse care apartin Romaniei (as sublinia daca as putea).
E ca si cum tu ai o livada de mere si cineva imi da mie libertatea sa le culeg,sa le vand unde vreau eu si parerea ta nu ma intereseaza.
Vad aici, printre comentarii, niste explicatii economice savante. Ideea e ca gazul asta aflat pe teritoriul romanesc ajunge sa fie valorificat de o companie straina, situatie la care s-a ajuns prin intermediul unor insi bine situati pe esicherul politic (parte sau nu a unor intelegeri din spatele cortinei) si care, cum bine zicea cineva, ar trebui acum sa infunde puscaria pana la sfarsitul vietii lor mizerabile.