￯Premierul Victor Ponta a declarat luni ca, daca se exporta gaze romanesti, inseamna, "pe romaneste", ca Romania importa gaze rusesti la pret triplu, o solutie pe care a catalogat-o drept "catastrofa". Reamintim ca, potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.

"Ideea este urmatoarea: exportam gaze romaneti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Domnul Chitoiu are sprijinul meu, dar pe romaneste asta inseamna. Tine si de o strategie pe termen lung. Unii sunt mai egali ca altii noi importam cu 450 (dolari/1000 mc) de la Gazprom, germanii cu 180," a spus premierul, in cadrul unei conferinta de presa comuna cu liderii USL.

"Solutia actuala este o catastrofa, nu doar pentru populatie, si pentru industrie," a adaugat el.

Zilele acestea, Comisia Europeana va face o informare legata de noua procedura de infringement.

Context:

Alte declaratii ale lui Victor Ponta:

  • Despre portofolii: Numarul de portofolii intre alianta de centru stanga (PSD, UNPR - n.r.)si alianta de centru dreapta (PNL, PC) va fi egal. Dar sa nu vorbim inca de pielea ursului din padure. Daca avem majoritate absoluta in seara de 9 decembrie, evident ca ne prezentam la consultari. Am inceput din aceasta perioada la lucrez la cum vad eu structura guvernului.
  • Despre parada de 1 Decembrie: Chiar si intr-o perioada de austeritate maxima, am sprijinit ideea, din fondul de rezerva, de a se desfasura parada. Este o mandrie a armatei, nu cred ca suntem o tara atat de saraca sa nu putem sa ne sarbatorim ziuia nationala. Nu putem sa facem lucruri fastuoase.
  • Referitor la Summitul de la Bruxelles: Mi-as fi dorit sa exista o solutie la acest summit, dar decat o solutie proasta, mai bine sa se negocieze in continuare. Sunt convins ca Romania trebuie sa continue pana la urmatorul summmit sa isi gaseasca aliati si sa elimine acele prevederi net dezavantajoase pentru Romania.
  • Cei 48 de miliarde propusi initial probabil nu se vor putea pastra, important e cat se taie.
  • Dincolo de cifra totala este foarte important sa scoatem acele prevederi care dezavantajau romanii, incepand cu celebrul paragraf 45 care se refera la rata de absorbtie in 2011 - pentru ca paragraful se referea la gradul de absortie din 2011, ceea ce insemna sa fim pedepsiti in 2014-2020 pentru lipsa de capacitate de pana in 2011. Fac aceasta precizare pentru pedelistii care ne tot cearta pe la televizor, legatura se facea cu gradul lor de absorbtie
  • Presedintele nu putea sa se intoarca cu mana goala,  s-a intors cu ce am obtinut in 2007 la aderare, s-a laudat in 2012.
  • Acel paragraf 45 a fost introdus la cererea Germaniei. Stiind prietenia si respectul pe care il inspira domnul presedinte Basescu in Germania, sunt convins ca va reusi sa inspire si scoaterea acelui paragraf 45. Tot Germania este cea care se opune intrarii noastre in Schengen, iarasi ma bazez pe sarmul si carisma domnului presedinte Basescu in fata Germaniei pentru a ne rezolva aceasta problema. (...) Daca ne conjugam eforturile, domnul presedinte cu Germania, eu cu celelalte tari, avem sanse mai mari pentru urmatoarea intalnire
  • Cu un efort conjucat, o sa putem la urmatorul summit sa avem conditii mult mai bune. Conditiile de acum erau foarte proaste pentru Romania, erau inacceptabile pentru Romania si atunci e bine ca nu s-a ajuns la o decizie si a scapat si domnul Basescu - sa nu trebuiasca nici asa, nici asa. Nu s-a certat nici cu doamna Merkel, nu s-a certat nici cu noi, a avut noroc
  • Cu un efort conjugat - domnul presedinte cu Germania, eu cu celelate tari, avem sanse la urmatorul Summit.