Ministerul ucrainean al Energiei si industriei miniere a cerut din nou autoritatilor europene demararea imediata a consultarilor asupra proiectului South Stream, care este impotriva intereselor nationale ale Ucrainei, a declarat o sursa guvernamentala, pentru agentia Interfax.

"In opinia noastra, situatia care s-a dezvoltat pune sub semnul intrebarii realizarea principalelor sarcini (...) privind crearea pietei unificate a energiei", a precizat aceasta sursa.

O parte importanta a gazului consumat de tarile europene tranziteaza Ucraina, dar efortul de a moderniza reteaua de transport de gaze naturale a acestei tari cere garantii pe termen lung legate de volumul de gaze tranzitate prin Ucraina, precizeaza ministerul.

Ministerul ucrainean subliniaza ca a informat in mai multe randuri Comisia Europeana despre opinia negativa a Ucrainei privind proiectul South Stream si a cerut consultari imediate, fara niciun rezultat insa.

In contractul pe 11 ani semnat de compania ucraineana Nafto-gaz Ukrainy si Gazprom in 2009, nu exista dispozitii legate de volumul minim de gaz tranzitat prin conductele ucrainene. Contractul aditional este construit pe principiul 'take or pay', iar incercarile Kievului de a le renegocia au esuat.

O data cu lansarea Nord Stream, care ocoleste Ucraina, si folosirea tot mai intensa de catre Gazprom a conductelor belaruse, tranzitul gazului Rusiei prin Ucraina continua sa scada, inrautatind si mai mult deja delicata situatie financiara a Naftogaz Ukrainy. In perioada ianuarie - octombrie, volumul gazului transportat prin Ucraina catre tarile europene si Comunitatea Statelor Independente a scazut cu 19,2%, respectiv cu 16,4 miliarde metri cubi, la 69,2 miliarde metri cubi.

South Stream ocoleste de asemenea Ucraina.