- NOTA Tabelele atasate reprezinta o parte dintr-un raport mai amplu.
De asemenea, mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, importa gaze rusesti la cel mai mare pret. Vezi cine sunt importatorii, de la cine cumpara, cu cat si ce cantitati.
- Contactat de HotNews, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a spus ca va demara joi o ancheta si in cazul in care se demonstreaza ca au stat aceste date chiar si un minut pe site, cei vinovati vor fi trasi la raspundere.
- Potrivit unor surse din piata, era un document intern in baza caruia a fost realizat raportul oficial de monitorizare a pietei. Pe site exista si raportul oficial.
Potrivit tabelelor, sunt doua categorii de importuri. Importurile destinate comercializarii (pe piata interna) si importurile curente (pentru consumul propriu, inmagazinare).
Cum cumpara GDF de la GDF
La importurile destinate comercializarii, pretul mediu de import a fost de 131,91 lei, iar pretul mediu la importurile curente a fost de 133,04 lei/MWh. GDF Romania a cumparat de la GDF Ungaria la pretul de 139,55 lei/MWh intr-un caz si 139,38 lei/MWh in celalalt caz. De ce este important acest aspect? Mai departe, GDF solicita ANRE sa-i recunoasca toate costurile in pretul final, inclusiv cele legate de importuri, atunci cand furnizeaza pe piata reglementata. In plus, banii raman in grupul GDF.
Preturile sunt mai mari chiar si decat cele cu care cumpara de la Wintershall Elvetia, intermediar Gazprom, atat GDF cat si alte companii.
Potrivit raportului oficial al ANRE, GDF Suez detine o cota pe piata reglementata de 55,41%, in timp ce E.On detine 35,05%. Restul pietei este impartit de circa alti 20 de furnizori.
Datele mai arata ca Elcen Bucuresti, companie de stat, a cumparat gaze de la Wintershall Elvetia, atat pentru comercializare, cat si pentru consumul propriu, cu pretul de 153,55 lei MWh, cel mai mare pret de import. In acelasi timp, Romgaz, tot companie de stat, a achizitionat tot de la Wintershall Elvetia, cu 132,99 lei/MWh, intr-un caz, si cu 135,38 lei/MWh, in celalalt caz.
Potrivit tabelelor, importatorii sunt GDF Suez, E.ON (in luna septembrie nu a importat), Romgaz, Azomures, Conef Gaz, Arelco Distributie, Mol Energy Trade Romania, Egl Gas&Power, Interagro, Intergaz, Wiee, Electrocentrale Bucuresti si OMV Petrom Gas.
Furnizorii sunt Wintershall Elvetia, Imex Oil, GDf Suez Ungaria, EFT Ungaria, Opten Trade, Egl Elvetia, Gazprom Schweiz si EconGaz Ungaria.
- NOTA In documentul prezentat de Hotnews, cantitatile de gaze sunt exprimate in MWh, sistem de masurare a gazelor care se utilizeaza din 2007. HotNews a reusit sa obtina cantitatile exprimate in metri cubi, sistem de masurare mai bine cunoscut in Romania, precum si preturile exprimate in dolari/1.000 mc. Vezi aici cifrele exprimate in metri cubi.
Informatia vine de la o banca elvetiana, care precizeaza ca locul TURCIEI va fi preluat de MOLDOVA.
BRAVO MOLDOVA !!!
Ce tari sunteti !!!!
Iar marmota........
Cine este "cineva" ala? Pai...putem doar sa speculam....
Toate institutiile au fost impanzite cu cine trebuie si care face ce trebuie.
Ca ala de la Jurnalul National.....ati mai auzit ceva de el?
Mda, bine.
Este anul victoriei, dreptate pana la capat. Fratia Catuselor este cea mai puternica. Veniti alaturi de noi. sa facem istorie (ca tot sunt afise cu Banicioiu-Voiculescu-Giurescu pe toate gardurile). Dom' Profesor Giurescu, sunteti mandru de compania selecta ?
Că de etic nu se pune problema, fiind vorba de firme, care urmăresc profitul, ca în orice economie capitalistă, nu?
In toata presa de pana acum s-a vorbit in general de pretul gazelor rusesti = aprox 500 $ per mi de metri cubi. Eu personal nu am gasit la o cautare rapida pe net un convertor de acest gen. (din MWh in mie de metri cubi gaze)
pt un calcul aproximativ poti lua PCS-ul = 10,5 ...
asa se intampla cand la carma tarii punem plagiatori, puscariasi...in general oameni de nimic
Faptul că se întâmplă totuşi fenomenele care ne fac să ne simţim "FURATI" este tot din cauza legislaţiei care nu prevede măsuri suficient de clare pentru pedepsirea celor care realizează în mod deficitar pentru societate contractele în cauză.
Cind toti consumatorii de gaz natural pentru consum casnic sunt CAPTIVI cine in numele cui s-a hotarit cumpararea si cine a negociat pretul.
Unde-i PROTECTIA CONSUMATORULUI ???
CINE TREBUIE SA VADA ASTEA NU ANRE INAINTE ,UNDE-I ACTIVITATEA DE PREVENTIE.
ANRE STII CA POTI FI DAT IN JUDECATA DACA APROBI ASEMENEA HOTIE ???.
• Emil Calota- vicepresedinte, mandat de cinci ani, actual vice-presedinte ANRE, numit de guvernul Ponta, fost primar PSD al Ploiestiului, recomadat de PSD. Emil Calota, de profesie inginer chimist, a detinut functii de conducere pana in 2000 in domeniul petrolier. Din 2000 pana in 2008 a fost primarul municipiului Ploiesti.
• Claudiu Dumbraveanu- vicepresedinte, mandat de doi ani si jumatate, actual vice-presedinte ANRE, numit de guvernul Ponta, recomandat de PSD. CV-ul sau nu se regaseste in raportul parlamentar. Cateva informatii despre activitatea sa apar pe un site pentru maratonisti in care spune ca este absolvent al Institutului Politehnic Iasi sectia Energetica, ca a lucrat pana in 2005 la Electrica, iar din 2005 la SC Electro Alfa International Botosani.
• Teodor Bobis- membru, mandat de doi ani si jumatate, consilier Ministerul Economiei in relatia cu Parlamentul, fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, recomandat de PSD. Bobis nu are studii in domeniu, a facut facultatea de Drept si Academia de Politie. Singura legatura cu domeniul este faptul ca a detinut/detine functia de consilier parlamentar-colaborator la Comisia de Industrii si Servicii.
• Gheorghe Barbu- membru, mandat de cinci ani, secretarul general al Camerei Deputatilor, fost ministru al muncii, recomandat de PDL. Gheorghe Barbu