Rusia demareaza pe 7 decembrie constructia gazoductului South Stream, proiectul de 16 miliarde de euro care ii va permite sa mentina controlul asupra aprovizionarii cu gaz a Europei Sud-Estice si a Europei Centrale si de Est, informeaza Forbes. Revista de afaceri sustine insa ca aceasta strategie ar putea afecta interesele pe termen lung ale gigantului rus, aratand ca ce e bun pentru "controlul regional" afecteaza negativ "pozitia globala".

Gazoductul South StreamFoto: South-Stream.info

"Rusia a detinut intotdeauna avantajul primului sosit in coridorul sudic prin simpla virtute de a fi capabila sa redirectioneze stocurile initiale din Ucraina spre pietele South Stream. Iar dupa ce si-a cumparat drum prin coruptele state din Europa Sud-Estica si Europa Centrala si de Est, exact asta va face", scrie Forbes.

Odata semnate deciziile finale de investitii, Gazprom poate incepe constructia segmentului off-shore prin Marea Neagra - trecand prin ape teritoriale turcesti - inainte de iesi la suprafata in Bulgaria. Conductele pe uscat vor trece prin Serbia, Ungaria, Slovenia, Austria si nordul Italiei.

"Odata cu demararea cosntructiei saptamana viitoare, ipoteza de lucru pe piata e ca niciun alt gazoduct nu va putea concura cu acesta. Proiectul european Nabucco, menit sa aduca gaz din regiunea Marii Caspice si a litoralului estic al Mediteranei pe pietele europene este 'oficial' mort. Fara a mai fi niciodata resuscitat. Mai mult decat atat, Rusia a semnat un contract de aprovizionare cu Turcia, pe 30 de ani. Gazpromul nu fdoar scoate din joc sursele concurente de aprovizionare, dar tine ferm sub controlul sau statele de tranzit. 'Gaz rusesc, preturi rusesti, monopol rus asupra aprovizionarii si chiriei'", arata Forbes.

Potrivit publicatiei financiare, Gazprom a trecut insa cu vederea un aspect foarte important. In ciuda faptului ca detine 30% din rezerva globala de gaze naturale, productia rusa de gaz natural lichefiat reprezinta mai putin de 5% din cota globala.

"Gazprom nu a inteles 'fundamentul' fundamental: pentru ca Moscova sa ramana un formator de piata, capabil sa elimine presiunile preturilor concurente din bazinul Atlantic-Pacific, Gazprom trebuie sa renunte la conducte si sa se axeze pe gazul natural lichefiat. South Stream este doar un alt cui regional in sicriul mondial al Gazprom", scriu jurnalistii de la Forbes precizand ca in loc sa investeasca unde ar trebui, Putin a optat pentru victorii strategice rapide.

E mult mai usor sa construiesti conductele South Stream pentru a arata Europei cine e seful, decat sa incerci sa vinzi gaz Chinei sau sa dezvolti productia pentru a dicta termenii in relatia cu noii jucatori pe piata gazelor, din Orientul Mijlociu, Australia si Africa, considera Forbes.