UPDATE Situatie critica, luni dimineata, in sistemul energetic din cauza vantului puternic: Unitatea 1 de la Cernavoda a fost oprita, zeci de localitati au ramas fara curent

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 3 decembrie 2012, 9:39 Economie | Energie


Sistemul energetic national s-a aflat, luni dimineata, intr-o situatie critica din cauza ca a fost oprit un reactor de la Cernavoda, jumatate din eoliene nu au mai funtionat, iar centrala de la Brazi se afla intr-un program de mentenanta, au declarat pentru HotNews surse din piata. Unitatea 1 de la centrala nucleara de la Cernavoda a fost oprita astazi, la ora 5.00, pentru protectia tehnologica pe partea de reactor, a confirmat pentru HotNews, directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan. Acesta a afirmat ca mai multe localitati au ramas fara electricitate din cauza vantului puternic. Pana in prezent, au fost primite raportari doar din trei judete, Galati, Braila si Vrancea, insa nu se cunoaste situatia din Dobrogea care poate fi mult mai critica.

Lohan a precizat ca se asteaptrta raportari din partea Enel pentru localitatile din Dobrogea. Potrivit datelor primite din cele trei judete, 80 de localitati au ramas fara curent. In Dobrogea, ar fi fost inregistrate probleme la o linie de 400 Kv.

Unitatea 1 de la Cernavoda poate fi repornita in 36 de ore.

In ceea ce priveste eolienele, exista informatii potrivit carora ar fi fost avariate din cauza vantului. Erau programate sa functioneze pe partea de eoliene 800 MW, insa sistemul nu s-a putut baza, dimineata, decat pe 400 MW, a precizat Lohan.

In conditiile in care nici cele 700 MW de la Cernavoda nu functioneaza, in sistem exista un deficit de 1.100 MW. Pentru acoperirea acestui deficit, au fost pornite trei grupuri de la centrala Iernut si un grup de la Turceni. De asemenea, "Hidroelectrica a preluat greul", intrand puternic in sistem.

Sistemul nu se poate baza, zilele acestea, pe centrala Petrom de 860 MW de la Brazi din cauza ca aceasta se afla intr-un program de mentenanta pana marti.

UPDATE 17.15. Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta, transmite Transelectrica. "In noaptea de 3 decembrie 2012, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din zona Dobrogei, au existat perturbatii in liniile de transport energie electrica conectate cu statia de 400 kV Cernavoda si un transformator de alimentare de rezerva a serviciilor proprii a Unitatii 1 Cernavoda a declansat determinand deconectarea in mod automat a Unitatii 1 de la Sistemul Energetic National.
Din cauza acestei furtuni de mare intensitate au existat mai multe declansari ale liniilor de medie tensiune si de 110 kV (din reteaua de distributie). Urmare a acestor incidente au ramas nealimentate mai multe localitati din zona de sud-est a tarii. In vederea realimentarii consumatorilor, operatorii de distributie a energiei electrice din zona afectata au actionat trimitand pe teren 64 de echipe de interventie .
La ora actuala (ora 16:11) necesarul de energie electrica este asigurat din urmatoarele surse: 48,5% Carbune - 3854 MW, 14,7% Hidrocarburi – 1166MW, 13,8% Hidro – 1098 MW, 8,7% Nuclear – 693 MW, 14,3% Eolian – 1134 MW.
Mentionam ca in prezent instalatiile Transelectrica functioneaza la parametrii normali si Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta", informeaza Transelectrica.

UPDATE 14.00 Enel sustine ca in unele localitati a fost realuata alimentarea cu energie electrica. Fata de prima ora a diminetii, se inregistraza o imbunatatire a situatiei datorita interventiei operative a echipelor Enel Distributie Dobrogea alaturi echipe ale contractorilor, ce au putut remedia o parte din avarii. Mai mult de jumatate dintre localitatile afectate la ora 8:00 dimineata au fost realimentate deja cu energie electrica, pana in jurul pranzului.

Astfel, in data de 3 decembrie 2012, la ora 13:00, situaţia se prezenta astfel:

 • In judetul Constanta au ramas nealimentate total sau partial 29 linii de medie tensiune si 280 posturi de transformare, fiind afectate 43 localitati.
 • In judetul Tulcea au ramas nealimentate total 7 linii de medie tensiune, 9 linii de medie tensiune partial si 179 posturi de transformare, fiind afectate 31 localitati.
 • In judetul Ialomita toate localitatile sunt realimentate cu energie electrica. Au ramas nealimentate total o linie de medie tensiune, alte 3 linii de medie tensiune parţial, fiind afectate 7 posturi de transformare.
 • In judetul Calarasi au ramas nealimentate partial 2 linii de medie tensiune si o linie de medie tensiune total, fiind afectate 29 de posturi de transformare si 5 localitati.

UPDATE 11.15 Enel confirma ca zeci de localitati din judetele Constanta, Tulcea, Calarasi si Ialomita au ramas fara curent. Din cauza condiţiilor meteo deosebite (cod portocaliu, vant puternic ce a batut in rafale cu 80 – 100 km/h) inregistrate in cursul noptii trecute in zona Dobrogea, au fost afectate retelele electrice din raza de activitate a societatii Enel Distributie Dobrogea.
Pe parcursul noptii trecute si a diminetii s-a intervenit operativ in zone unde accesul era posibil si echipele de interventii au putut remedia o parte din avarii.
Astfel, in data de 3 decembrie 2012, la ora 10:00, situaţia se prezenta astfel:
 • In judetul Constanta au ramas nealimentate total sau partial 40 linii de medie tensiune si 481 posturi de transformare, fiind afectate 87 localitati.
 • In judetul Tulcea au ramas nealimentate total 25 linii de medie tensiune, o linie de medie tensiune partial si 318 posturi de transformare, fiind afectate 51 localitati si partial municipiul Tulcea.
 • In judetul Calarasi au ramas nealimentate total 3 linii de medie tensiune, alte 3 linii de medie tensiune fiind nealimentate parţial si 60 posturi de transformare sunt afectate, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in 8 localitati.
 • In judetul Ialomita a ramas nealimentate partial 8 linii de medie tensiune fiind afectate 28 de posturi de transformare si 2 localitati (Reviga si Bordusani)
Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul furtunii foarte puternice din cursul noptii trecute, se numara izolatori sparti, cordoane si conductoare rupte, tije retezate, copaci sau crengi cazute pe liniile electrice aeriene.

Un numar de 55 de echipe Enel Distributie Dobrogea si contractori sunt mobilizate pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.

UPDATE 10:40 "In noaptea de 3 decembrie, urmare a furtunii de mare intensitate din Dobrogea, zona Cernavoda, din cauza unor perturbatii in liniile de transport energie electrica conectate cu statia de 400 Kv Cernavoda, un transformator de alimentare servicii proprii ale Unitatii 1 a declansat determinand deconectarea in mod automat a Unitatii 1 de la Sistemul Energetic National. Atat sistemele de proces, cat si cele de securitate au actionat conform proiectului, reactorul Unitatii 1 fiind in prezent oprit", informeaza Nuclearelectrica.
Potrivit companiei, repornirea va avea loc in dimineata zilei de joi, 6 decembrie. Nuclearelectrica precizeaza ca nu exista niciun pericol, nici pentru mediu si nici pentru populatie sau personalul propriu din cauza acestei situatii.
Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza normal la parametrii nominali.

Pentru a doua oara intr-o luna este oprita neplanificat o unitate de la Cernavoda. Pe 7 noiembrie, Unitatea 2 a fost oprita automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Si atunci, Oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda a provocat o oarecare agitatie in sistemul energetic national.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10346 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  Cam des probleme la Cernavoda! (Luni, 3 decembrie 2012, 10:10)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Incep sa cred ca nu degeaba e atomica noastra e supranumita "revansa"!
 • +2 (8 voturi)    
  rock (Luni, 3 decembrie 2012, 10:15)

  TLiviu [utilizator]

  trebuie completat cu celebra :"Tzara moare de foame" -a lu ciorbaletz -si de la mine cu :"vine iarna uslamista"
 • +6 (10 voturi)    
  HIDROELECTRICA (Luni, 3 decembrie 2012, 10:15)

  neaos [utilizator]

  este a doua oara in ultimele 30 de zile cand hidroelectrica salveaza sistemul national.
  de ce curentul produs de hidroelectrica este atat de ieftin?
  ar trebui sa taxeze de 100 ori mai mult interventiile astea in regim de urgenta...
  Nu inteleg de ce nu au fost decuplati consumatorii, pentru ca un moment de cateva minute sistemul energetic a avut un import egal cu productia celor doua reactoare de la Cernavoda.
  Nu inteleg de ce unitatea de la Brazi (Petrom), care trebuie sa asigure back-up pentru Cernavoda, este oprita.
  in alta ordine de idei: atat timp cat eolienele se vor "inmulti" vom avea probleme in sistemul energetic national. Înafara de hidro, nici o unitate de productie nu poate prelua fluctuatiile produse de eoliene.
  • +1 (1 vot)    
   dezechilibre si certificate (Luni, 3 decembrie 2012, 15:21)

   jitarul [utilizator] i-a raspuns lui neaos

   e interesant cum: eolianul instra in sistem, dezechilibreaza intreg sistemul, romanul plateste: costurile de repornire/pierderile de la cernavoda, certificatele verzi pentru eolian, costul suplimentar pentru energia pe carbune de la iernut si turceni.
   cine castiga? cei care fac sistemul praf si mai primesc si certificate pentru asta... Doar noi suntem in stare de asa ceva. Bine ca, pentru ca s-a produs mult pe eolian nu s-a dat drumul la apa pe dunare - sa falimenteze de-a dreptul Hidroelectrica. Pardon... parca s-a dat de cateva ori pana sa cada Cernavoda! Subminarea economiei nationale domnilor.
 • +7 (11 voturi)    
  Coincidenta (Luni, 3 decembrie 2012, 10:20)

  Lord Sith [utilizator]

  E a doua oara cand se opreste automat un reactor de la Cernavoda fix in perioada in care la centrala de la Brazi e oprita pt. mentenanta. Cam mare coincidenta, da de gandit...
  • -3 (5 voturi)    
   sabotaj nemernic (Luni, 3 decembrie 2012, 11:47)

   sconcsu [utilizator] i-a raspuns lui Lord Sith

   al petromului si al jegurilor de la cernavoda, si chiar a eolianistilor (la ei cand bate vantu nu se mai rotesc moristile - ce tare)
 • +12 (20 voturi)    
  Incercati sa nu dezinformati lumea (Luni, 3 decembrie 2012, 10:46)

  GabiKoreanu [anonim]

  Faptul ca un reactor a fost oprit neplanificat nu este un motiv de alertare a populatiei. Inseamna ca sistemele de safety si-au facut datoria, iar asta nu e decat un lucru care sa ne dea siguranta.
  Am rugamintea sa incercati sa fiti decenti, ca suntem satui de manelizarea presei. Probleme erau daca nu se oprea. Abia atunci ar fi fost un pericol potential. La Fukushima sistemele de siguranta au actionat foarte bine, insa a fost o minte cretina care a vrut repornirea reactoarelor cu orice pret, pt a nu ramane zona fara curent. Consecintele s-au vazut imediat.
  Atunci cand sunteti in necunostinta de cauza, va rog sa va informati inainte de a "smulge" un strop de rating in media.
  • +6 (6 voturi)    
   aceasta informatie despre Fukushima (Luni, 3 decembrie 2012, 11:16)

   OVali [utilizator] i-a raspuns lui GabiKoreanu

   de unde a fost preluata?
   Care zona sa ramana fara curent? cea devastata????
  • +5 (7 voturi)    
   ... (Luni, 3 decembrie 2012, 11:23)

   dragos234 [utilizator] i-a raspuns lui GabiKoreanu

   Mai bine sa se opreasca de 10 ori din precautie decat o data si bine necontrolat.
   • +2 (2 voturi)    
    Citeste pana la capat (Luni, 3 decembrie 2012, 15:03)

    GabiKoreanu [anonim] i-a raspuns lui dragos234

    Am spus oprire neplanificata, nu necontrolata. Oprirea declansata de sistemul de safety este intotdeauna o oprire controlata, numai ca e controlata de un computer nu de om.
    Incercati sa pricepeti inainte de a va da cu parerea pe site
  • -1 (3 voturi)    
   sfârșitul lumii a venit mai devreme (Luni, 3 decembrie 2012, 12:12)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui GabiKoreanu

   Critică este de fapt doar situația jurnalismului românesc, afectat grav de rafalele publicului avid de senzații tari și de spectrul falimentului.
  • +3 (3 voturi)    
   Ma tem ca tu esti.. (Luni, 3 decembrie 2012, 13:24)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui GabiKoreanu

   pe langa problema: La Fukushima nici nu se mai putea pune problema pornirii reactoarelor (vreodata) dupa lovirea distrugatoare si inundarea centralei de catre gigantul val tzunami.
   • +1 (3 voturi)    
    ...iti spun eu cine sunt (Luni, 3 decembrie 2012, 15:05)

    GabiKoreanu [anonim] i-a raspuns lui mcris

    Sunt primul inginer roman certificat TUV in sisteme de safety, iar asta o poti vedea pe site-ul TUV Rheinland.
    Dupa ce te vei fi informat, putem discuta si despre ce a fost la Fukushima, daca chiar esti interesat.
  • 0 (2 voturi)    
   eolian vs Cernavoda (Luni, 3 decembrie 2012, 15:24)

   jitarul [utilizator] i-a raspuns lui GabiKoreanu

   Cernavoda s-a oprit pentru ca brusc a venit furtuna si a inceput sa se produca energie eoliana. Cand bagi energie in sistem ori o consumi ori opresti unii dintre producatori. dar dupa ce opresti cernavoda, o repornesti in 36 de ore, dar vantul se poate opri in urmatoarea jumatate de ora. energia eoliana dezechilibreaza sistemul fara o posibilitate reala de compensare in sistem.
   • 0 (2 voturi)    
    serios ?! (Luni, 3 decembrie 2012, 15:51)

    _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui jitarul

    Tu gandesti ce spui ?
    Fiecare tip de producator are o prioritate in retea. iar nucrearul a prioritate mare.
    Reactoarele nucleare se opresc doar daca au mentenata programata sau funcioanare nu e in parametri de siguranta ( cum s-a intmplat acum)
 • +3 (5 voturi)    
  INCOMPETENTA (Luni, 3 decembrie 2012, 11:02)

  nick24 [utilizator]

  peste tot.
  cand s-a dat prognoza meteo, trebuia imediat pregatite sistemele energetice pe carbuni( au nevoie de 48 ore)
  de ce le tinem de rezerva pe bani grei?
  trebuia urgent pornit si Brazi de ieri.
 • +7 (7 voturi)    
  eolienele functioneaza... cine v-a pacalit ca nu ? (Luni, 3 decembrie 2012, 11:18)

  leeloo2 [utilizator]

  Eu vad pe starea sistemului energetic in timp real ca eolienele functioneaza, in acest moment cand scriu acest mesaj se obtin 894MW de la eoliene.
  • +5 (7 voturi)    
   e normal sa merga eolienele (Luni, 3 decembrie 2012, 11:36)

   _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Cel care a scris articolul a inteles gresit. Exsita cateva eoliene instalate care nu sunt inca conectate la sistem dar restul merg fara probleme. La ce vant e acum in tara probabil vom vedea azi si 1300MW produsi de eoliene.
   • +3 (7 voturi)    
    panica degeaba (Luni, 3 decembrie 2012, 12:18)

    Vlad C [anonim] i-a raspuns lui _sandu_

    1166 MW produsi de eoliene la ora asta.

    Senzatia mea e ca cineva incearca sa discrediteze eolienele in ultima perioada.

    Normal ca nu te poti baza pe ele 100%, dar asta e valabil pentru orice.

    Dar macar cand sunt probleme cu vant prea puternic / prea slab se rezolva in cateva ore.

    In schimb, cand sunt probleme la asta nucleara, dureaza 2 zile pana o repornesc.

    Eu nu vad o problema cu eolienele cat timp suntem bine conectati la restul Europei. Cand nu e vant la noi, importam, cand e vant exportam.

    Pana una alta, in momentul asta exportam 321MW.
 • +2 (4 voturi)    
  NU e nici o situatie critica, e rutina. (Luni, 3 decembrie 2012, 11:22)

  _sandu_ [utilizator]

  Hidroelectrica primeste un pret bun pentru aceste cazuri si exista o bursa de capacitati de siguranta. Hidroelectrica are putere instalata in hidrocentralele din munti sa faca fata la caderea ambelor reactoare de la Cernavoda (peste 2500 MW).
  Astfel de intreruperi neplanificate la centralele nucleare au aparut in toata Europa dupa ce s-au adoptat sisteme de siguranta mult mai agresive.
 • -2 (6 voturi)    
  ... (Luni, 3 decembrie 2012, 11:27)

  cartograful [utilizator]

  nucleara ca nucleara, daca ar fi fost in functiune inca 2 reactoare probabil n-ar fi fost mare scofala cu sistemul national dar o problema e si cu eolienele. Daca-s doar de "prieteni de vreme buna" nu stiu daca se merita cat s-a investit in ele, sau faptul ca din cauza lor se va dubla pretul la curent.
 • +1 (3 voturi)    
  Stirea asta e din ciclul.. (Luni, 3 decembrie 2012, 12:18)

  justin puscasu [utilizator]

  iarna nu-i ca vara.
  Facem noi ce facem si mereu suntem luati prin surprindere de prima zapada, prima furtuna, prima ploaie... Mi-e groaza sa ma gandesc ce surprinsi vom fi la urmatorul cutremur...
  Mi-e greu sa cred ca - statistic vorbind - romanii sunt mai prosti decat alte natii. Dar nu stiu cum se face ca in Romania exista mult mai multi prosti in pozitii de decizie decat in orice alta tara din jur.
 • -5 (5 voturi)    
  Da Doamne sa ploua ! (Luni, 3 decembrie 2012, 12:28)

  Koczka [utilizator]

  Ca altfel se duce dracu si Hidroelectrica si Nuclearelectrica si nu o sa mai conteze cum se deconteaza si alte discutii pentru miticii postaci basisti, etc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by