Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat oficial vineri, la malul Marii Negre, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, care vor permite Moscovei sa livreze gaze naturale Uniunii Europene ocolind Ucraina, scrie AFP.

Dupa o alocutiune a lui Putin, muncitorii au procedat la sudarea unui tub in apropiere de statiunea balneara Anapa, punctul de plecare al gazoductului lung de 2.380 kilometri, a carui intrare in functiune este prevazuta pentru finele lui 2015.

"Este un evneiment important nu doar pentru piata energiei ruse, ci si pentru ce a intregii Europe", a subliniat presedintele.

"Cu Nord Stream (fratele nordic din Baltica), South Stream va crea conditiile pentru livrari fiabile si neconditionale de gaze rusesti catre consumatorii europeni, in acest caz, in sudul Europei", a continuat acesta.

Proiectul, al carui cost total este estimat la 16,5 miliarde de euro, ar trebui sa permita Moscovei sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaze anual.

Traseul, via Marea Neagra, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si pana Italia, a evitat cu grija teritoriul Ucrainei, pana in prezent principala tara de tranzit. Gazoductul nu va trece nici pe teritoriul Romaniei.

  • Care sunt cele trei gazoducte isi disputa coridorul sudic european

SOUTH STREAM

Este sustinut de un consortiu detinut in proportie de 50% de gigantul rus Gazprom, alaturi de italienii de la ENI (20%), francezii de la EDF (15%) si germanii de la Wintershall (grupul BASF, 15%).

NABUCCO

Nabucco este un proiect concurent sustinut de Uniunea Europeana si care vizeaza aprovizionarea cu gaz caspic, din Asia Centrala sau din orientul mijlociu.

Proiectul initial viza construirea unui gazoduct care sa mearga din Austria pana granitele orientale ale Turciei, trecand prin Ungaria, Romania si Bulgaria, si capabil sa transporte pana la 31 miliarde m3 anual.

Dar Nabucco se confrunta cu mari dificultati, de ani de zile, in asigurarea furnizorilor sai si a fost amanat in mai multe randuri.

Pentru a-l relansa, actionarii (germanii RWE, austriecii OMV, ungurii MOL, romanii Transgaz, bulgarii Bulgargas si turcii Botas) au propus realizarea unei variante mai scurte, denumita Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 km si cu o capacitate redusa (10 pana la 23 miliarde m3), care sa mearga din Austria pana la frontiera bulgaro-turca.

TAP

Transadriatic Pipeline sau TAP vizeaza si el alimentarea Europei cu gaz caspic prin intermediul unui traseu mai sudic, din nordul Greciei si pana in sudul Italiei, trecand prin Albania si Adriatica.

El este sustinut de Suisse EGL si Statoil (42,5% fiecare) alaturi de EON (15%). El a beneficiat de un puternic impuls in aceasta vara primind angajamente financiare de la BP, Total si Azerbaidjan. Cu toate acestea, BP, care opereaza zacamintul gazeifer imens de la Shah Deniz, ar putea alimenta fie acest gazoduct, fie Nabucco, si nu a luat inca o decizie definitiva.

Decizia va fi anuntata la inceputul lui 2013 si risca sa dea semnalul de renuntare la unul dintre cele doua proiecte.