Congresul SUA ar trebui sa ofere aliatilor europeni acces la gazele naturale americane, a declarat, miercuri, Senatorul republican Richard Lugar, citat de Reuters. Acesta a propus o noua lege menita, potrivit spuselor sale, sa imbunataeasca securitatea energetica in Europa. Intr-un raport prezentat senatorilor americani, Lugar arata ca aliatii europeni ar avea mai mult de castigat de pe urma proiectului Nabucco West decat de pe urma Conductei Trans-Adriatice.

Lugar, unul dintre cei mai influenti senatori republicani, arata intr-o scrisoare adresata Comitetului pentru Afaceri Externe din Senatul american ca noul sau proiect de lege ar promova interesele SUA ajutandu-i pe aliatii din NATO sa-si reduca dependenta de gazele naturale provenite din Rusia si, de asemenea, sa sprijine Turcia pentru a nu se mai aproviziona din Iran.

Senatorul afirma ca exporturile SUA nu vor face sa dispara nevoia Coridorului Sudic pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan spre Europa, via Turcia.

Reuters scrie ca acest proiect de lege va fi, cel mai probabil, ultimul introdus de Lugar. Dupa 35 de ani in Senat, el urmeaza sa se retraga la sfarsitul acestei luni. Sursa citata aminteste ca senatorul este de multa vreme un sustinator al Coridorului Sudic, dar ca, pentru a avea posibilitatea sa devina lege, proiectul sau trebuie sa fie sustinut de Senatul controlat de democrati.

Propunerea lui Lugar vine in contextul in care Administratia Obama are de luat decizii dificile in fata propunerilor de a mari exporturile de gaze naturale dincolo de tarile cu care SUA au acorduri de comert liber. Pe de o parte, productia interna a SUA a crescut vertiginos. Pe de alta parte, producatorii americani sustin ca o crestere a exporturilor va duce la cresterea preturilor pe piata interna.

Echipa Senatorului Lugar a emis un raport pe tema proiectului de lege, in care arata ca acesta va permite obtinerea automata a licentelor de export pentru Turcia si va oferi mai multor parghii aliatilor din cadrul NATO in negocierile cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze pe parcursul urmatorilor cinci ani. Dar exporturile americane nu vor afecta Coridorul sudic, arata raportul.

Acesta afirma ca, in cadrul Coridorului sudic, aliatii ar avea mai mult de castigat de pe urma proiectului Nabucco West decat de pe urma Conductei Trans-Adriatice (TAP).

Compania Nationala Iraniana a Petrolului (NOIC) are o participatie minoritara in proiectul azer Shah Deniz, dar avand in vedere interesele nationale de securitate pe care le implica proiectul, Congresul SUA nu aplica, in acest caz, sanctiunile impuse Iranului in domeniul energetic. Totusi, daca legislativul american va incerca sa intareasca sanctiunile pe parcursul lunilor urmatoare, ar putea fi revizuita atitudinea in cazul Shah Deniz, mai ales in cazul in care va fi selectata ruta TAP pentru transportul de gaze catre Europa, sustine Lugar in raportul sau.