Compania de stat Hidroelectrica va investi in urmatorii ani 130 milioane de euro in constructia de microhidrocentrale, pentru a putea beneficia se schema de sprijin prin certificate verzi acordata de catre stat producatorilor de energie din surse alternative, a anuntat administratorul judiciar al companiei de stat, Remus Borza, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

"Promovarea unor proiecte de investitii optimizate pe criterii de eficienta energetica, la capacitati noi de productie, care sa se califice pentru acordarea de certificate verzi, reprezinta o prioritate pentru Hidroelectrica pana in 2016, deoarece finalizarea lor va aduce venituri suplimentare de 165 euro pe fiecare MW de energie regenerabila produs si va permite amortizarea accelerata a investitiilor", a declarat Remus Borza.

Potrivit administratorului special al companiei, Hidroelectrica are in plan investitii de 130 milioane de euro pentru constructia de microhidrocentrale, pana in 2016 urmand sa fie finalizate mai multe unitati in judetul Hunedoara.

Pentru a putea primi certificate verzi, hidrocentralele trebuie sa aiba o putere instalata mai mica de 10 MW. In urma investitiilor, Hidroelectrica ar urma sa obtina anual venituri suplimentare de 14,2 milioane de euro din tranzactionarea certificatelor verzi.

Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordata de catre stat companiilor care investesc in unitati de productie a energiei din durse regenerabile, respectiv vant, soare, apa si biomasa, acestea fiind acordate gratuit de catre stat producatorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vand furnizorilor de energie. Astfel, un producator de energie din surse alternative castiga atat din vanzarea electricitatii pe care o produce, cat si din comercializarea certificatelor verzi, informeaza Mediafax.

Reamintim ca Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie. Administratorul judiciar a realizat un raport prin care identifica mai multe cauze care au generat insolventa Hidroelectrica si care au provocat pierderi de peste 2 miliarde euro: contractele de furnizare energie electrica catre "baietii destepti", cumpararea de energie electrica de la producatorii termo si revanzarea acesteia sub pretul de achizitie, cresterea pretului apei uzinate de peste 4 ori intr-un singur an, contracte paguboase de mentenanta incheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungita, nesustenabilitatea contractului colectiv de munca raportata la indicatorii economico-financiari ai societatii, vanzarea de energie electrica in piata reglementata sub pretul de cost si derularea unor proiecte de investitii cu componenta energetica secundara.

Remus Vulpescu, administrator special al companiei, a declarat pentru HotNews.ro ca Hidroelectrica va incheia 2012 cu o pierdere de peste 80 de milioane de euro din cauza secetei puternice din ultimul an. Acesta a mai spus ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 30 iunie 2013, daca va urma un an normal din punct de vedere hidrologic.