Turcia ar putea sa se retraga din proiectul gazoductului Nabucco destinat aducerii in Europa a gazului din regiunea Marii Caspice, dar nu va fi ea cea care va face primul pas, a declarat joi un inalt oficial al ministerului turc al Energiei, citat de AFP.

"Retragerea (din proiect) ar putea fi pe ordinea de zi, dar nu vom fi noi primii care sa ne retragem, a precizat ministrul adjunct al Energiei, Metin Kilci, potrivit agentiei de presa Anatolia.

"Nu vom fi niciodata una dintre tarile care vor renunta la acest proiect prematur", a subliniat el.

El a afirmat insa nerabdarea Turciei in fata acestui proiect care treneaza de mult timp.

Proiectul Nabucco are ca obiectiv aducerea a aproximativ 30 de miliarde de metri cubi pe an din Marea Caspica spre Europa.

Gazoductul care trebuia sa lege initial Turcia de Austria, via Bulgaria, Romania si Ungaria, cu o lungime de 3.900 km, s-a confruntat cu numeroase probleme, amanand in mai multe randuri lansarea sa.

Intr-o tentativa de relansare a proiectului, actionarii au propus un gazoduct mai putin costisitor, cunoscut sub numele de Nabucco Vest, si care ar urma sa transporte 10 pana la 23 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la frontiera turca spre Austria.

Nabucco este sustinut de un consortiu format din austriecii OMV, germanii RWE, ungurii MOL, romanii Transgaz, bulgarii Bulgargaz si turcii Botas.