Hidroelectrica transforma energia produsa in capacitati noi in Unitati de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de sera (ERU), fapt care genereaza venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul acestora catre alte parti semnatare ale Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), conform Protocolului de la Kyoto, informeaza Hidroelectrica.

Societatea a incasat luni, 17 decembrie 2012, de la NL Energy&Climate Change, autoritate guvernamentala olandeza, 2,92 milioane euro si alte 1,41 milioane euro au fost facturate si vor fi incasate in luna decembrie 2012, ca urmare a confirmarii cantitatilor de ERU aferente productiei suplimentare de energie regenerabila la Portile de Fier I si II, in perioada 2008 – 2011.

Sunt in curs de verificare si Rapoartele de monitorizare a cantitatile de ERU care revin Hidroelectrica pentru energia suplimentara produsa la PDF I si II, in 2012, ca rezultat al retehnologizarii, si pentru energia produsa in capacitatile noi de productie puse in functiune in perioada 2009 – 2012, valoarea estimata a ERU fiind de 1,73 milioane euro. După verificarea Rapoartelor de monitorizare şi certificarea cantităţilor ERU, acestea urmează sa fie inregistrate in Registrul national al Romaniei si apoi transferate in Registrul olandez, urmand sa fie facturate şi încasate de Hidroelectrica.

  • “Am luat masurile necesare ca sa putem transmite in luna decembrie, conform contractului, toate informatiile solicitate in procesul de verificare si certificare a cantitatilor ERU care revin Hidroelectrica, astfel incat, la finalul proiectului, transferul de Unitati de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de sera, catre autoritatea olandeza va depasi 1.200.000 ERU si va atinge o valoare totala de peste 6 milioane euro. Finalizarea acestui proiect este importanta atat pentru veniturile suplimentare pe care le genereaza in aceasta perioada de seceta dar, mai ales, pentru ca evidentiaza rolul complex pe care il are energia regenerabila produsa de catre Hidroelectrica” a declarat reprezentantul EURO INSOL, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

In baza prevederilor art. 6 din Protocolul de la Kyoto şi a Memorandumului de intelegere semnat la Haga in 23 noiembrie 1999 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Olandei, Hidroelectrica a încheiat cu Agentia SenterNovem, actualmente NLAgency 2, contracte pentru transferul de unităţi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de tip JI (Joint Implentation):

  • “Modernizarea a trei hidroagregate la centrala Porţile de Fier I”, contract ERU 01/01
  • “Modernizarea primelor patru hidroagregate la centrala Porțile de Fier II”, contract ERU 03/17.

România este parte la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), ratificată prin Legea nr.24/1994 şi totodată la Protocolul de la Kyoto, ratificat prin Legea nr. 3/2001.

Proiectele au avut ca sop generarea de unităţi de reducere a emisiilor (ERU) prin producerea de energie electrică suplimentară ca urmare a cresterii puteii instalate prin retehnologizarea hidroagregatelor de la Porţile de Fier I şi II, la preţul de 5 Euro/tCO2.

Pentru primul contract, a fost semnat în noiembrie 2011 un act adiţional privind completarea contractului cu un portofoliu de centrale hidroelectrice care urmau să fie puse în funcţiune în baza planului de investiţii, proiect denumit „Portofoliu de dezvoltare hidroenergetică al Hidroelectrica JI Modul I”.