OMV Petrom anuntat inceperea primei campanii seismice 3D in sectorul de mica adancime al blocului Neptun, pe o suprafata de 1.600 km patrati. In acest sector, OMV Petrom este unic detinator al licentei de explorare, informeaza compania. "Activitatile de explorare pe care le desfasuram in zona Marii Negre acopera atat sectorul de apa adanca- unde operam impreuna cu ExxonMobil, cat si sectorul de mica adancime, operat doar de OMV Petrom. Desi explorarea Marii Negre a inceput in urma cu circa 40 de ani, abia acum, folosind tehnologii de ultima ora, OMV Petrom are posibilitatea de a obtine mai multe informatii referitoare la potentialul de hidrocarburi al acesteia", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom.

Atat explorarea offshore - la mica sau mare adancime, cat si cea onshore, au o pondere semnificativa in activitatile noastre, care se reflecta intr-un buget anual de circa 160 milioane euro.

Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 km in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 m. Pentru zona de mare adancime a blocului Neptun, ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in noiembrie 2008. Pentru sectorul de mica adancime, OMV Petrom este unic detinator al licentei de explorare.

Explorarea in sectorul de mica adancime a blocului Neptun a inceput inainte de 2005 si s-a intensificat incepand cu anul 2008. Activitatile de explorare de pana acum au inclus saparea a doua sonde (cu rezultate necomerciale) si o campanie de achizitie seismica 2D.

Lucrarile de achizitie seismica 3D se vor efectua cu nava Oceanic Champion, operata de compania CGG Veritas. Nava Oceanic Champion are o lungime de circa 106 m si o latime de 22 m si este dotata cu cele mai moderne echipamente seismice si de pozitionare. Pentru achizitia seismica se folosesc 8 cabluri cu lungimea de 6 km dispuse pe o distanta de 100 m.

Durata estimata a lucrarilor de achizitie seismica este de circa 60 de zile.

Concomitent, OMV Petrom si ExxonMobil desfasoara cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D din Marea Neagra, in zona de apa adanca a blocului Neptun, pe o suprafata de aproximativ 6.000 km patrati.

In prezent, OMV Petrom opereaza pe doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie totala de 12.320 km patrati. OMV Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, din cinci zacaminte comerciale: Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta. Productia actuala este de circa 30.000 bep/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 17% din productia OMV Petrom in Romania.