Premierul Victor Ponta a declarat ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

"In primul rand este vorba de gazele la care Exxon si OMV au descoperit si urmeaza intr-un termen de 3-4-5 ani sa inceapa exploatarea si categoric, in masura in care - tocmai a fost o anumita rezolutie a Parlamentului European, iar Marea Britanie deja a oficializat aceste exploarari...pentru ca vreau sa explic un lucru: daca maine dam voie sa faca explorari pentru gaze de sist si se gasesc, cel mai devreme peste cinci ani iese primul metru cub. Polonia foloseste gaze de sist cu 80 dolari/mia de metri cubi, noi importam de la Gazprom cu 450 si eu vreau Oltchim-ul meu cu 450 de dolari/mia de metri cubi sa fie competitiv cu firma din Polonia cu 80", a spus Ponta la Realitatea TV, citat de Mediafax.

El a adaugat ca America a devenit din importator un exportator de gaze folosind gazele de sist si ca cei care au cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist sunt cei de la Gazprom.

Romania incearca sa gaseasca noi surse de energie pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia si pentru a compensa declinul natural al productiei interne de hidrocarburi din surse traditionale. Pe langa resursele potentiale care ar putea fi exploatate in viitor de OMV Petrom si Exxon Mobil in Marea Neagra, Chevron a obtinut anul trecut licente de explorare a gazelor de sist.

Metoda de extractie prin fracturarea hidraulica a rocilor de sist este controversata si a provocat proteste si in Romania.

Dupa investire, in luna mai, Guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturarii hidraulice asupra mediului.

In luna iunie, premierul Ponta a declarat ca Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist.

Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Fostul Guvern a aprobat, in martie, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Chevron pentru perimetrele din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.