Compania ucraineana Naftogaz, monopolul de stat din domeniul gazelor naturale, va primi un imprumut de 3,7 miliarde de dolari din partea Chinei pentru a finanta un program care vizeaza reducerea consumului de gaze naturale prin inlocuirea lui cu carbune, a anuntat miercuri biroul de presa al guvernului de la Kiev citat de RIA Novosti.

"Pe 25 decembrie 2012, a fost semnat in Cabinetul crainean, in prezenta vice-premierului Iuri Boiko, un acord intre Naftogaz si Banca Nationala de Dezvoltare din China pentru finantarea unui program de inlocuire a gazelor naturale cu carbune ucrainean, contract in valoare de 3.656 de miliarde de dolari garantat de guvernul ucrainean", se arata in comunicatul autoritatilor de la Kiev.

Programulprevede masuri pentru substituirea consumului de gaze naturale cu carbune in centrale electrice si constructia de facilitati de gazeificare a carbunelui, informeaza Mediafax.

Ucraina, puternic dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia, vrea sa substituie un consum anual de 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale cu carbune, modificare ce ar economisi 1,5 miliarde de dolari anual, se arata in comunicatul al guvernului.

Ucraina importa din Rusia aproximativ doua treimi din cantitatea de gaze naturale necesare pentru consum. Conform unui acord cu Moscova din 2009, pretul este calculat printr-un mecanism care ia in calcul cotatia petrolului, iar in ultima perioada a urcat puternic.