Exclusiv Cum a incheiat Hidroelectrica un contract cu o casa de avocatura in care partener este Remus Borza, chiar administratorul judiciar al companiei energetice

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2013, 15:29 Economie | Energie


Remus Borza (foto arhiva)
Foto: Hotnews
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat, in numele societatii, casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro. Practic, din pozitia de administrator judiciar, Borza si-a angajat propria casa de avocatura. Hidroelectrica a incheiat contracte cu alte case de  avocatura chiar daca exista o ordonanta de urgenta care prevede ca institutiile si companiile de stat care au departament juridic nu pot achizitiona servicii  juridice. Exceptie fac situatiile temeinic justificate. La solicitarea HotNews, Euro Insol a transmis un punct de vedere prin care arata ca Legea insolventei  ii permite sa angajeze avocati din afara companiei. De asemenea, mai arata ca Euro Insol si Borza si Asociatii nu s-ar afla in conflict de interese, chiar daca Remus Borza este partener la ambele case, una fiind de insolventa, cealalta de avocatura. Vezi in text cum explica Euro Insol necesitatea angajarii unei case de avocatura si de ce considera ca nu se afla in conflict de interese.

 • Situatia pe scurt. Hidroelectrica se afla in insolventa, administratorul judiciar fiind Euro Insol. Remus Borza este reprezentantul Euro Insol. Administratorul judiciar a angajat, in numele companiei, o casa de avocatura in care partener este Remus Borza si o una care apartine avocatului Gheorghe Piperea. Euro Insol sustine ca Hidroelectrica va recupera cu titlu de cheltuieli de judecata  suma achitata caselor de avocatura. Pana acum, suma achitata se ridica la 45.000 euro. Potrivit Euro Insol, onorariul este de 3.000 de euro pentru fiecare dosar in parte, bugetul total ajungand la 220.000 euro. In aceste conditii, se pune problema daca este conflict de interese.

Cum explica Euro Insol faptul ca nu s-ar afla in conflict de interese. "Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind  societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la  Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de  insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in  procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa  credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei". Euro Insol mai spune ca Legea insolventei nu interzice avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si  activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.

De ce nu au fost angajate alte case de avocatura. Euro Insol sustine ca marile case de avocatura reprezinta deja "baietii destepti" care au depus  contestatii. Euro Insol mai afirma ca are o colaborare indelungata si de succes cu Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii si acest lucru prezinta garantii  din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. In afara de Borza & Asociatii si Piperea & Asociatii, Hidroelectrica mai este reprezentata  si de Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, sustine Euro Insol.

Ce prevede OUG OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice. companiile de stat care au in structura organizatorica personal propriu  de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare. In situatii temeinic justificate, in care  activitatile juridice nu pot fi asigurate de catre personalul de specialitate juridica din cadrul companiei, pot fi achizitionate servicii de aceasta natura,  doar cu aprobarea si mandatarea reprezentantilor statului de catre actionar, in cazul de fata fiind Ministerul Economiei.

Euro Insol considera ca litigiile generate de insolventa reprezinta o situatie temeinic justificata prin raportare la particularitatile procedurii  insolventei si la necesitatea angajarii unor avocati cu experienta in domeniu. Euro Insol mai arata ca art. 23 din Legea Insolventei (Legea 85/2006) permite  ca administratorul judiciar sa angajeze persoane de specialitate (avocati, experti contabili, auditori) a caror numire si nivel al remuneratiei sunt supuse aprobarii comitetului creditorilor.

Potrivit Euro Insol, in cazul de fata, onorariul este de 3.000 de euro pentru fiecare dosar in parte, bugetul total ajungand la 220.000 euro. Cele 74 de  dosare au fost deschise in urma contestatiilor la tabelul preliminar al creantelor Hidroelectrica. Administratorul judiciar considera ca suma nu este mare in  conditiile in care miza acestor contestatii este de 420 de milioane de euro, iar pentru cele care vor fi respinse, onorariul va fi recuperat de  Hidroelectrica cu titlu de cheltuieli de judecata.

Punctul de vedere integral al Euro Insol

 • "Hidroelectrica se afla in procedura insolventei din data de 20 iunie 2012, conform incheierii pronuntate de catre Tribunalul Bucuresti-Sectia a VII-a Civila  in Dosarul 22456/3/2012. Legea 85/2006 privind procedura insolventei este o lege cu caracter special care se aplica cu prioritate si care contine derogari de  la normele generale in materie prevazute de OUG 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice. Deasemenea, chiar dispozitiile OUG 26/2012 prevad posibilitatea ca societatile cu capital majoritar de stat care au in structura lor compartimente juridice  sa angajeze avocati in situatii temeinic justificate, or, litigiile generate de insolventa reprezinta o situatie temeinic justificata prin raportare la particularitatile procedurii insolventei si la necesitatea angajarii unor avocati cu experienta in domeniu.
 • Potrivit dispozitiilor art. 23 din Legea 85/2006, administratorul judiciar poate angaja persoane de specialitate, avocati, experti contabili, auditori etc. a  caror numire si nivel al remuneratiei vor fi supuse aprobarii comitetului creditorilor.
 • In sedinta din 25.10.2012, Comitetul creditorilor, din care face parte si reprezentantul Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a  aprobat in unanimitate angajarea de catre administratorul judiciar al Hidroelectrica, a unor societati de avocati care sa asigure reprezentarea debitoarei in  cele 74 de contestatii la tabelul preliminar, cu un onorariu de 3000 Euro/dosar, deci un buget total de 222.000 Euro. Onorariul aprobat vizeaza atat  reprezentarea in fata instantei de fond (Tribunalul Bucuresti), cat si a instantei de recurs (Curtea de Apel) si constituie un onorariu derizoriu raporat la miza acestor contestatii, 1,9 miliarde lei (aproximativ 420 milioane de Euro). Mai mult decat atat, pentru contestatiile respinse, acest onorariu  urmeaza a fi recuperat de Hidroelectrica cu titlu de cheltuieli de judecata. Reamintim ca Euro Insol a inscris in tabelul preliminar creante de 3,5 miliarde lei, a respins creante de 1,1 miliarde lei si a admis sub conditie creante de  800 milioane lei, fapt ce a generat 74 de contestatii din partea creditorilor nemultumiti de decizia administratorului judiciar.
 • Pana in prezent, reprezentarea Hidroelectrica in contestatii a fost in mod cert una de succes, din cele 15 contestatii judecate, 13 au fost respinse si doar  doua au fost admise la solicitarea administratorului judiciar, intrucat ulterior intocmirii tabelului preliminar si pana la momentul judecarii contestatiilor cei doi creditori au prezentat documente din care rezulta existenta si intinderea creantei. Valoarea contestatiilor respinse totalizeaza 45.000.000 lei, iar  a celor admise 111.846 lei, iar Hidroelectrica va recupera cu titlu de cheltuieli de judecata onorariile achitate caselor de avocatura, care in prezent se ridica la 45.000 Euro.
 • In dosarele care au ca obiect contestatiile depuse la tabelul preliminar al creantelor, Hidroelectrica a fost reprezentata de catre Borza si Asociatii SCA,  Piperea si Asociatii SCA si Cabinetul de avocatura Dana Ionescu, avocati cu care Euro Insol are o colaborare indelungata si de succes si care prezinta  garantii din punct de vedere al experientei si integritatii profesionale. Increderea, experienta si integritatea profesionala reprezinta elementele cheie si  ratiunea acestei selectii avand in vedere miza existenta, in special, contestatiile “baietilor destepti”, reprezentati de marile case de avocatura, care in  mod evident nu mai pot fi angajate sa reprezinte interesele Hidroelectrica.
 • Euro Insol SPRL si Borza si Asociatii, nu se afla in conflict de interese, ambele fiind societati profesionale, una de insolventa, cealalta de avocatura, in  care Remus Borza este partener, iar acest conflict nu exista nici intre avocatii de la Borza si Asociatii si Hidroelectrica, in conditiile in care acesti  avocati alcatuiesc echipa de profesionisti implicata in gestionarea procedurii de insolventa a Hidroelectrica, fiind cei mai in masura sa argumenteze si sa  sustina punctul de vedere si masurile dispuse de administratorul judiciar in procedura, mai ales in ceea ce priveste judecarea unor contestatii care se  indreapta impotriva masurilor administratorului judiciar de respingere la masa credala a unor creante de 1,9 miliarde de lei. Nu exista niciun text in Legea 85/2006, in Statutul profesiei de avocat sau al celei de practician in insolventa, in jurisprudenta sau in doctrina de  specialitate, care sa interzica avocatilor care sunt si practicieni in insolventa si activeaza in cadrul unei societati profesionale sa desfasoare activitati  ca avocati in cadrul unor cabinete individuale sau societati profesionale.
 • Mai mult decat atat, este de notorietate faptul ca marile societati profesionale de insolventa sunt constituite in proportie de 80% din avocati, respectiv ca  marile firme de avocatura si-au constituit propriile societati profesionale de insolventa, avocatii care fac parte din societatile de avocatura intervenind  in litigii in sustinerea pozitiei caselor de insolventa.
 • Angajarea societatilor de avocatura mentionate prin decizia administratorului judiciar este in deplina conformitate cu legea, cu deontologia profesionala,  si, mai ales, este de natura a servi intereselor Hidroelectrica. De solutionarea corecta si cu celeritate a acestor contestatii depinde reusita planului de reorganizare a Hidroelectrica si iesirea societatii din insolventa in cursul anului 2013.
 • Toate actiunile si masurile dispuse de administratorul judiciar de la data intrarii Hidroelectrica in insolventa sunt cuprinse in rapoartele lunare de  activitate afisate pe site-ul Euro Insol, depuse la instanta de judecata si publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa. In conformitate cu  dispozitiile art. 21 alin 3 din Legea 85/2006, in termen de 3 zile de la depunerea la instanta de judecata a raportului lunar de activitate, oricare dintre  creditori poate sa conteste orice masura luata. Timp de mai mult de sase luni, de la deschiderea procedurii de insolventa si pana in prezent, niciunul dintre cei 381 de creditori inscrisi la masa credala nu a contestat vreuna dintre masurile luate de catre administratorul judiciar, in efortul de restructurare si  profitabilizare a companiei".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10232 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  "Baieti destepti" (Marţi, 8 ianuarie 2013, 16:37)

  anonim [anonim]

  Ce repede poti sa fi "baiat destept" la Hidroelectrica. Probabil va urma si un contract cu o societate "Borza Energy" tot cu aceleasi justificari si fara conflict de interese.
   #showComment
 • +21 (23 voturi)    
  Tare rau (Marţi, 8 ianuarie 2013, 16:48)

  vladf [anonim]

  E ca si cand as zice ca nu am incredere decat in mine si tocmai daia o sa-mi mai dau un salariu sa fac si treaba asta.
  Au o foame astia ceva de speriat.
 • +13 (21 voturi)    
  duetul bora - ponta (Marţi, 8 ianuarie 2013, 16:50)

  sconcsu [utilizator]

  a hotarat sa reorganizeze hidroelectrica, stiti cum ...

  prin cresterea tarifului la energie electrica de doua ori in 6 luni.

  asta e adevarata competenta a baietilor destepti si francnasoli.

  in curand hidroelectrica va fi falimentata definitiv pentru a trece in mainile baietilor jegosi.
   #showComment
 • -4 (6 voturi)    
  oare e corect ? (Marţi, 8 ianuarie 2013, 18:49)

  vlad tzepesh [utilizator]

  1. Dupa cum rezulta din cuprinsul articolului, NU EXISTA conflict de interese !
  De ce ? Pentru ca si avocatii si administratorul judiciar reprezinta interesele aceleiasi parti (Hidroelectrica) in fata acelorasi adversari.
  Ar fi putut angaja orice alt avocat ? Evident ca da, insa angajarea avocatului are loc intotdeauna in considerarea persoanei avocatului, a pregatirii sale profesionale, a increderii aratate de-a lungul timpului.

  2. Potrivit codului de procedura civila, in fata instantelor de judecata partile sunt reprezentate de avocati sau consilieri juridici, prin urmare cele doua case de avocatura pot reprezenta orice client. In cazul de fata, clientul caselor de avocatura este SPRL-ul, iar nu Hidroelectrica, iar angajamentul este facut de si prin administratorul judiciar.

  3. Sunt aplicabile dispozitiile din lege referitoare la inadmisibilitatea angajarii unor avocati din afara companiei ? NU SUNT aplicabile, chiar daca Hidroelectrica are consilieri juridici. Raspunsul vi l-am dat deja mai sus: clientul celor doua case de avocatura este SPRL-ul, iar nu Hidroelectrica si, prin urmare, se pune problema daca SPRL-ul ar avea consilieri juridici angajati.
  Si daca ar avea ar fi vreo problema in angajarea unor avocati ? Evident nu, deoarece legea nu ii priveste segmentul privatilor.

  4. Sunt, oare, onorariile avocatilor mai mari decat normal ? Sau prea mari ?
  Nu exista limite minime si maxime in onorariile avocatilor, prin urmare nu exista termen de comparatie.
  Dar daca onorariile avocatilor deranjeaza, s-ar putea reglementa anumite limite in Adunarea Generala a Creditorilor.

  Concluziile:
  Articolul este tendentios fara sa aiba la baza realitatea si conditiile exercitarii profesiei de avocat.
  Daca vi se pare ceva anormal, criticati anormalitatea si nu loviti in profesia de avocat asa, in general.
   #showComment#showComment#showComment
 • +2 (2 voturi)    
  Mai putem avea �ncredere in departamentul juridic al Hidroelectrica???? (Marţi, 8 ianuarie 2013, 20:48)

  Melania H [anonim]

  (null)
 • +4 (4 voturi)    
  Servicii (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 9:16)

  Mada [anonim]

  Servicii de consultanta si reprezentare avocatesti au multe institutii publice, chiar daca au directii generale juridice cu 30 de juristi angajati.

  Ordonanta aceea cu interdictia contractarii e praf in ochi pt. alegatorul roman si a fost data in scopul sa plece ai lor ca sa poata veni ai nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  si ce... (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 14:50)

  laurentiucat [utilizator]

  la cati bani au scos astia de la hotii portocalii merita 200.000 de euro in plus. io as fi de acord sa ia cate 2 mil de euro de caciula.
 • -1 (1 vot)    
  Obraznicia impertinentului impostor. (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 15:28)

  ion_pozitiv [utilizator]

  In deplina cunostinta de cauza afirm ca argumentarea este imbecil-puerila, buna doar pentru manjita si incompetenta justitie romana. Suportul juridic este ata de netemeinic, incat pur si simplu denota totala incompetenta asociata cu ticalosia fatisa. Este clar definitorie si pentru competenta si moralitatea lui Borza. Si nu numai. Cum putea sa faca nota discordanta fata de colegii lui de aceiasi teapa si profesie, sau fata de politicieni? Ca nu o fi ajuns acolo prin oarece "merite"!
  Va suporta si acest jaf umilul si ticalositul popor suveran!
 • 0 (0 voturi)    
  Las-o Stane! (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 20:18)

  argoman [utilizator]

  Hidroelectrica este in insolventa printr-o hotărâre judecătorească si se afla la discretia creditorilor,care prin intermediul lichidatorului au drepturi sporite asupra companiei.Ar fi fost chiar ridicol ca Borza sa angajeze o firma de avocatura externa pentru a-l reprezenta in procese,când el are propria lui firma.Ar fi ceva de genul:eu sunt electrician iar dacă trebuie sa-mi schimb un intrerupator acasă ,îmi angajez contracost pe altcineva.Hai sa fim seriosi.Daca Hidroelectrica nu era in insolventa era altceva.
 • -1 (1 vot)    
  Cine se aseamana se aduna (Miercuri, 9 ianuarie 2013, 21:20)

  Praf in ochi [anonim]

  O lista a firmelor pe care Euro Insol le administreaza judiciar si o cautare atenta a acestora pe portal.just.ro va poate edifica cu privire la cine a fost pus de paza la stana. Despre credibilitatea acestui personaj nu are rost sa discutam cat timp s-a erijat in purtatorul de cuvant si aparatorul unor infractori penali, urmariti pentru evaziuni de zeci de milioane de Euro rezultati din neplata TVA(doar un exemplu), samd. Toti sunt liberi si bine merci, intr-o tara in care cinstea, onoarea, etica, moralitatea nu mai reprezinta mare lucru.
 • 0 (2 voturi)    
  FELICITARI DOMNULE BORZA (Joi, 10 ianuarie 2013, 7:27)

  TUDOR POPESCU [anonim]

  cand ai de a face cu prosti e pacat sa nu-i storci de bani. ATENTIE ! TOATE PROCESELE CU FIRMELE IN DISCUTIE SUNT PIERDUTE DIN START. ARGUMENTUL DE BAZA FIIND DECLARATIA LUI VULPESCU FACUTA LA BRUXELLES PRIN CARE ACESTA SUSTINE CA VANZAND CU 130 LEI MEGAWATORA HIDROELECREICA ESTE IN REAL CASTIG.
  acum intelegeti ce cacealma i-a tras smecherul Borza naivului PONTA ?? Nu a iesit deja Ponta cu minciuna ca pana la 31 dec trecut se iese din insolventa ? din care insolventa ca procesele astea vor dura cinci ani. ???? N-ati inteles ca suspendare contractelor respective a creat concomitent piederi de peste 200 mil lei pana la sfarsitul anului ?? Pricepeti greu ca au aparut alte contracte ???
 • -1 (1 vot)    
  Borza munceste o data si cere bani de 2 ori (Joi, 10 ianuarie 2013, 12:54)

  bilbofil [utilizator]

  D-l Borza spune în esență următoarele:

  Ca administrator judiciar aș avea voie să reprezint societatea în instanță, dar pentru că nu am timp/energie să fac și asta, îmi voi lua un avocat, pe maestrul Borza, care oricum este familiarizat cu detaliile cauzelor.
 • 0 (0 voturi)    
  tot despre dl Borza (Miercuri, 23 ianuarie 2013, 20:39)

  G.Nae [anonim]

  Tot dansul, si tot despre Euroinsol- tot ei fac legea si la UZTEL. Actionarii au cerut inlocuirea acestora, dar nu s-a putut - decizia tribunalului Craiova, care se poate gasi in Bursa, este ca vor ramane in continuare ca administratori ai UZTEL. Actionarii au cerut macar reducerea indemnizatiilor acestuia si a d-nei Mayer, impreuna cu care administreaza UZTEL-ul, dar nici acest lucru nu a fost posibil conform aceluiasi tribunal.Asa ca ce se mai poate face? Sa emigram in Congo poate !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by