Premierul Victor Ponta a anuntat marti seara la Realitatea TV ca Romgaz - companie de stat - va intra in parteneriatul OMV Petrom - ExxonMobil din Marea Neagra. Ponta nu a dat detalii despre perimetrele de explorare/exploatare in care Romgaz va fi partener cu consortiul OMV Petrom / ExxonMobil.

"Oameni in care eu am avut incredere au negociat timp de doua luni cu cei de la OMV si Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarea noilor zacaminte din Marea Neagra. Pana la urma am obtinut o participare, care va fi anuntata, corecta pentru Romgaz, care nu va fi privatizata in totalitate, ramane cu capital majoritar romanesc", a declarat premierul.

Reamintim ca in noiembrie 2008 ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in zona de mare adancime a perimetrului Neptun. De la acel moment, cele doua companii au lucrat indeaproape pentru achizitia de date seismice 3D si pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi in perimetrul Neptun. Perimetrul Neptun are o suprafata de aproximativ 9.900 kilometri patrati in ape cu o adancime ce variaza intre 50 si 1.700 metri.

In octombrie 2012, Consortiul ExxonMobil si OMV Petrom a cumparat o parte din blocul Midia din Marea Neagra de la Sterling Resources.

Victor Ponta a mai anuntat ca Guvernul va mari redeventele ce vor fi platite de companiile care au licente de explorare a tuturor resurselor minerale. Premierul a mai spus ca negocierile cu Petrom privind redeventele platite de companie au demarat deja.

"Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Nu vom mari redeventele doar la Petrom, ci in toate domeniile de resurse minerale. Noi suntem in negocieri cu Petrom. Vom introduce in acest an o taxa exceptionala pentru cresterea veniturilor din gaze si electricitate... Nu vreau ca Petrom sa plece din Romania sau sa-si reduca expunerea. Vreau ca Petrom sa fie cel mai mare platitor de impozite si taxe catre stat, sa creeze noi locuri de munca, dar vreau sa aducem si mai multi bani la buget. Nu cred ca-i nedreptatim pe Petrom-OMV in acest fel. Nu vreau insa sa se spuna despre noi ca despre unguri ca ne-am pus cu satarul pe marile companii", a explicat seful guvernului.