154 de angajati din 5239 de angajati Hidroelectrica au primit joi preaviz de concediere, fara salarii compensatorii, a anuntat joi Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica. Cei 154 de disponibilizati sint din contabilitate, de la Resurse Umane si de la IT, a anuntat Borza. Am agreat ca cele opt societati de servicii Hidroserv, unde Hidroelectrica este actionar unic, sa fie comasate intr-o singura societate, termenul de finalizare a fuziunii fiind 28 februarie, a mai anuntat Borza. Borza a mai spus ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa la 26 iunie daca pina atunci vor fi rezolvate toate contestatiile.

Remus Borza, reprezentant al administratorului judiciar la HidroelectricaFoto: Hotnews

Aceasta masura a fost luata pe data de 16 ianuarie 2013, cind s-a semnat noua organigrama care prevede disponibilizarea a 315 posturi in Hidroelecrica incepind cu 16 ianuarie. 161 de posturi erau vacante (neocupate) si au fost inchise. Tot in urma acestor masura, 22 de posturi de directori s-au inchis incepind de astazi. Numarul de posturi de directori a fost redus de la 79 la 57.

  • "Nici un director din vechea garda de la Hidroelectrica nu se mai gaseste in functii de conducere. Toti cei 57 de directori care au mai ramas au fost numiti cu delegatie pentru 90 de zile, perioada in care se va realiza un concurs pentru ocupatrea acestor posturi", a declarat Remus Borza.

Aceasta noua organigrama a fost stabilita dupa ce, in ultima runda de discutii cu sindicatele, la data de 11 ianuarie 2013, acestea au refuzat propunerea unor disponibilizari cu plati compensatorii mai putine decat cele prevazute in Contractul Colectiv de Munca, sustine Borza.

  • "Pe 11 ianuarie, am propus sindicatelor disponibilizarea a 192 de salariati cu plata a 5-12 salarii compensatorii (in functie de vechime). Ne-am lovit de un refuz al sindicatelor, in conditiile in care in Contractul Colectiv de Munca erau prevazute plata a maxim 48 de salarii compensatorii. Pe 16 ianuarie am semnat noile organigrame", a spus Remus Borza.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica a anuntat ca se vor face disponibilizari si la cele 8 Hidroserv-uri ale Hidroelectrica.

  • "Filialele Hidroserv reprezinta o alta cauza responsabila de insolventa Hidroelectrica. Hidroelectrica este unic actionar in cele 8 societati de reparatii si mentenanta care au avut o evolutie spectaculoasa, cu afaceri de la 12 milioane de euro in 2002 in momentul infiintarii lor la 110 milioane euro in 2011, in conditiile in care nu au reusit sa contracteze nici macar un contract de la terti. Dependenta lor este totala fata de bugetele de mentenanta ale Hidroelectrica. Si evolutia personalului a cunoscut un trend ascendent desi nu se justifica, de la 1780 salariati in 2002 la 2453 de salariati in 2012", a spus Borza.

Potrivit acestuia, "evolutia numarului de personal este in flagranta contradictie cu efortul investitional asumat de Hidroelectrica, care a alocat in ultimii 10 ani peste 1,5 miliarde de euro in retehnologizare. Cel putin in centralele din sucursalele de la Portile de Fier I si II, de la Valcea sau de la Slatina unde putem vorbi de o retehnologizare de 100% a capacitatilor industriale nu se mai justifica mentinerea unui numar atat de mare de personal si de exploatare dar in primul rand de personal de Hidroservuri care deserveste aceasta functie de mentenanta si reparatii a agregatelor, cata vreme aceste agregate sunt garantate de prestatorii de servicii de retehnologizare ca pot functiona 22 de ani".

  • "In 11 ianuarie 2013 am avut o intalnire cu directorii de la Hidroservuri si cu liderii de sindicat de la Hidroserv-uri prin care am am agreat calendarul fuziunii celor 8 Hidroservuri. Noi am imaginat o singura entitate, un singur Hidroserv care pe langa activitatile de baza de mentenanta sa poata sa angajeze si lucrari de pe alte zone (constructii hidrotehnice, montaje de echipament hidroenergetic) care in mod traditional sunt externalizate altor companii. Evident largind aceasta paleta de activitati am creste cifra de afaceri a acestei entitati si gradul de profitabilitate. La acest moment, Hidroelectrica datoreaza celor 8 Hidroserv-uri 18 milioane lei, creante nascute anterior insolventei, iar cele 8 Hidroservuri au datorii de 122 milioane lei catre terti. Daca sindicatele nu inteleg imperativul acestei fuziuni, cele 8 Hidroservuri risca falimentul", a spus Borza.

Acesta sustine ca termenul de finalizare a fuziunii depinde de o actiune in instanta a sindicatului Hidrosind.

  • "S-a aprobat fuziunea si in Adunarea Generala Extraordinara a Hidroelectrica si in cele 8 consilii de administratie de la Hidroserv-uri. Termen de finalizare a fuziunii este 28 februarie 2013 in functie de solutionarea actiunii in anulare formulata de catre Hidrosind la Hotararea AGA. Hidroelectrica si Euro Insol inteleg sa nu se apere in aceasta actiune, deci lasam libertate totala Hidrosind-ului sa castige o atare actiune, sa anuleze hotararea AGA de fuziune a celor 8 hidroserv-uri, doar ca avertizez public - consecinta imediata este falimentul celor 8 hidroserv-uri, pierderea locurilor de munc a circa 2500 de angajati si responsabilitatea integrala va fi a sindicatului", a precizat Remus Borza.

Reprezentantul Euro insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a mai anuntat ca in sedinta din 11 ianuarie 2013 "am agreat cu liderii sindicatelor si cu directorii de Hidroservuri disponibilizarea a 500 de salariati de la Hidroservuri pana la 30 iunie 2013 si am batut in cuie si bugetul de mentenanta cu precizarea ca de la 1 ianuarie 2013 nici o lucrare de reparatii nu va mai fi incredintata direct Hidroserv-urilor. De la 1 martie orice lucrare va fi scoasa la licitatie".

  • Despre Contractul Colectiv de Munca (CCM): Cheltuiala lunara pe angajat in Hidroelectrica era de 1643 de euro/Am incheiat un act aditional in care s-a reusit diminuarea cu 50% a anumitor prime si sporuri

Remus Borza a prezentat joi si situatia personalului si a conditiilor din Contractul Colectiv de Munca

  • "La momentul deschiderii procedurii de insolventia, Hidroelectrica avea un numar de 5239 de salariati, un fond de salarii de 434 de milioane de lei (echivalentul a 100 de milioane de euro), o TESA supradimensionata care inseamna 39% din total personal angajat, cu alte cuvinte 2023 de salariati pe palierul TESA (n.a segmentul administrativ) din 5239. Acest segment de personal TESA are alocat 52% din total fonduri de salarii, deci iata o prima inechitate", a spus Borza.

Potrivit acestuia, "cheltuiala lunara este de 1643 de euro pe fiecare salariat".

  • "Este un efort foarte mare, un contract care la acest moment nu mai este sustenabil pe indicatorii financiari. Inseamna aproape 70 de sporuri de bonificatii, de indemnizatii de prime si adaosuri. Si mai trebuie spus ca doar 41% din acest total al veniturilor realizate de fiecare salariat reprezinta contravaloarea muncii prestate, restul de 59% din aceasta suma de 1643 de euro lunara pe salariat inseamna aceasta pondere a celor 70 de sporuri.
  • In perioada 16-21 decembrie 2012, am avut mai multe runde de negocieri cu sindicatul Hidrosind cu care am reusit sa incheiem un act aditional la CCM si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. In urma negocierilor s-a reusit diminuarea cu 50% a anumitor sporuri si prime: cele de concediu, de vacanta, de craciun de paste de Sfantul Ilie si Ziua Energeticianului, la injumatatirea diurnei de la 140 lei la 70 de lei, la eliminarea acelei contributii a angajatorului de a sustine pensii private facultative in cuantum de 400 de lei pe salariat si in fine reducerea cu 50% a valorii tichetelor de masa si eliminarea decontarii a 7 litri de carburant la suta de kilometri pentru salariati.
  • Valoric, aceste concesii inseamna o economie in bugetul general al societatii de circa 10 milioane de euro pe an (46 de milioane de lei) din cele 100 de milioane de euro - bugetul alocat fondului de salarii".

In privinta iesirii din insolventa a Hidroelectrica, Borza a mentionat ca spera ca acest lucru sa se intample pe 26 iunie.

"Speram ca pe 26 iunie sa fim in masura sa-i solicitam judecatorului inchiderea provedurii. Acest lucru este conditionat de solutionarea corecta si cu celeritate a celor 74 de contestatii. Dintre acestea s-au solutionat la acest moment 24, toate favorabile societatii Hidroelectrica. Avem o zi foarte grea pe 23 ianuarie, cand va trebui sa solutionam 23 de contestatii. In cele 23 de contestatii sunt si cele 9 contestatii ale 'baietilor destepti' ale caror valoare inseamna 1,1 miliarde de lei, a mai spus Borza.

  • UPDATE Hidrosind, sindicatul Hidroelectrica: Suntem hotarati sa iesim in strada/Vom ataca in instanta masurile abuzive luate de administratorul judiciar, atat in privinta concedierilor efective cat si in privinta neplatii salariilor compensatorii

Redam mai jos comunicatul integral al Hidrosind:

In urma declaratiilor de astazi ale administratorului judiciar al Hidroelectrica, facem urmatoarele precizari :

Referitor la disponibilzarile de personal din Hidroelectrica : nu suntem si nu vom fi niciodata de acord ca salariatii de rand ai Hidroelectrica sa plateasca pentru hotiile si prostiile savarsite de-a lungul anilor de administratorii societatii, sub obladuirea sau la comanda politicienilor vremii, mai ales ca nu am vazut pana acum vreo persoana gasita vinovata pentru vreuna din cauzele insolventei. Am fost de acord in decembrie sa reducem o serie de drepturi salariale tocmai pentru a proteja locurile de munca. Restructurarea acceptata si propusa de noi este reducerea numarului de salariati ai soietatii pe cale naturala, intr-o perioada de 3 ani. Dar domnul administrator vrea rezultate spectaculoase si imediate, pentru propria sa imagine publica. In concluzie, face disponibilizari dupa bunul sau plac. Faptul ca nu am acceptat modificarea articolului din CCM care stipuleaza platile compensatorii are o motivatie cat se poate de simpla : nu dorim sa deschidem poarta altor sute de concedieri. Suntem in mijlocul unui conflict colectiv de munca inregistrat la ITM Bucuresti si suntem ferm hotarati sa iesim in strada. Calendarul actiunilor va fi stabilit functie de derularea pasilor acestui demers legal. De asemenea, vom ataca in instanta masurile abuzive luate de administratorul judiciar, atat in privinta concedierilor efective cat si in privinta neplatii salariilor compensatorii.

Referitor la reorganizarea Filialelor Hidroserv : domnul administrator incearca sa ascunda incapacitatea sa si a echipei sale de a rezolva aceasta problema si face ceea ce este mai simplu, da vina pe sindicate. Ne opunem solutiei adoptate de AGA Hidroelectrica pentru ca nu putem accepta sa infiintam o entitate despre care nu stim nimic, care nu are nici macar un plan de afaceri, care nu are la baza nici macar o analiza tehnico-economica si o analiza a pietei. Ni se spune ca infiintarea acestei entitati va rezolva problema procesului de mentenanta in Hidroelectrica, dar nu ni se spune si cum se va intampla aceasta. Singurele masuri certe in momentul de fata sunt : disponibilizarile de personal, care nu vor rezolva problema, si preluarea controlului la centru. Poate ca de fapt aceasta e marea miza. Sa nu uitam, in acelasi timp, ca in vestitul Raport privind cauzele insolventei, aprobat de Adunarea Creditorilor, chiar domnul Borza propunea alta formula : internalizarea si integrarea celor 8 Hidroserv-uri pe langa sucursalele deservite.

Atragem atentia Guvernului si Presedintiei Romaniei ca Hidroelectrica a incaput pe maini nepotrivite rezolvarii situatiei de criza. Si vor fi responsabili de toate erorile comise de cei protejati, intentionat sau nu.

Presedinte,

Decebal Sulea.