Producatorii de gaze naturale vor fi obligati sa vanda prin licitatii publice 45% din cantitatile pe care le vor extrage in cursul anului 2013, potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax.

"Producatorii au obligatia de a oferi spre vanzare prin licitatie publica, conform prevederilor regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala de gaze naturale, un procent de 45% din cantitatea de gaze naturale produsa in cursul anului 2013", se arata in ordinul citat.

Contractele vor putea fi incheiate pe durata unei zile, a unei saptamani, a unei luni sau a unui an.

Ordinul nu precizeaza insa data cand va intra in vigoare si nici perioada in care va fi aplicat.

Comparativ, producatorii de electricitate sunt obligati de Legea energiei sa tranzactioneze pe piata concurentiala intreaga cantitate de energie disponibila.

"Prin crearea regulilor de contractare in cadrul licitatiilor de gaze naturale se urmareste accesul nediscriminatoriu la sursele de gaze naturale, asigurarea transparentei tranzactiilor prin contracte de vanzare-cumparare si prin contracte de achizitii a gazelor naturale si egalitatea de sanse a participantilor la piata", precizeaza anexa ordinului.

Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom (SNP), care impreuna acopera peste 98% din productia interna.

Alte companii care produc gaze in Romania sunt Lotus Petrol, Foraje Sonde, Amromco Ploiesti, Amromco New York si Aurelian Oil&Gas.