Sindicatul Hidrosind de la Hidroelectrica a elaborat o scrisoare deschisa prin care solicita premierului Victor Ponta sa intervina pentru a inlatura "abuzul la care sunt supusi cei peste 5000 de salariati, prin actiunele administratorului judiciar Borza Remus". Potrivit Hidrosind, de mai mult timp, salariatii Hidroelectrica sunt tinta unor abuzuri din partea administratorului judiciar, de la simple mesaje denigratoare prin presa, prin care se raspandesc informatii gresite pana la incalcari ale drepturilor constitutionale. Vezi documentul atasat.

In scrisoarea deschisa se arata ca "atitudinea si masurile abuzive ale administratorului judiciar au provocat tensiuni in randul salariatilor, care vor culmina cu forme extreme de protest sindical, avand in vedere ca nici perspectiva plangerilor penale si nici cea a sanctionarii pe cale judiciara nu sunt in masura sa stopeze aceste abuzuri".

Potrivit documentului, Remus Borza a solicitat directorilor Hidroelectrica "sa dispuna concedierea imediata a salariatilor care vor participa la proteste, atragandu-li-se atentia ca, de modul cum vor gestiona situatia conflictului colectiv de munca, va depinde si soarta lor in Hidroelectrica". Aceasta in conditiile in care dreptul la greva este un drept constitutional, prin art. 43 din Constitutia Romaniei.

In scrisoarea deschisa se mai arata ca liderii sindicali sunt pe lista celor concediati, "fiind astfel sanctionati ca au avut curajul sa se opuna administratorului judiciar, desi Contractul Colectiv de Munca garanteaza protectia acestora, chiar si in situatia insolventei".

"Problemele actuale ale Hidroelectrica au fost generate de greselile manageriale ale persoanelor cu capacitate de decizie, numite politic, care au actionat in functie de interese personale sau de grup, salariatii fiind singurii care si-au respectat indatoririle pe care si le-au asumat fata de Hidroelectrica si, prin intermediul ei, fata de fiecare roman care a primit energia electrica in casa. Ca atare, este incorect ca situatia actuala a Hidroelectrica sa fie suportata de salariati, care si-au facut tot timpul datoria si care sunt profesionisti, in timp ce niciunul dintre vinovatii reali si cunoscuti (unii inca in posturi cheie din sistemul energetic sau din MECMA) nu sunt trasi la raspundere", se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.

Hidrosind a anuntat pichetarea sediului Hidroelectrica in cursul zilei de joi.