UPDATE Ucraina si Shell au semnat joi la Davos un contract important de productie de gaze de sist, transmite AFP. Documentul a fost semnat in prezenta presedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, a directorlui general al companiei Shell, Peter Voser si a ministrului ucrainean de Energie, edouard Stavitsky la cadrul Forumului Economic Mondial.

Contractul s-ar putea concretiza in investitii de 10 miliarde de dolari, o investitie fara precedent in Europa din punct de vedere al amplorii pentru aceasta sursa de energie controversata, scrie AFP.

Documentul urmeaza sa fie semnat in cadrul Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia) in prezenta sefului de stat ucrainean Viktor Ianukovici, au anuntat surse apropiate presedintiei, fara a oferi alte detalii.

Ucraina, care se plaseaza, potrivit estimarilor guvernului american, pe locul patru in Europa din punct de vedere al rezervelor de gaze de sist, incearca sa-si reduca dependenta energetica de Moscova.

"Daca geologia este la inaltimea asteptarilor noastre, ne asteptam la o investitie de cel putin 10 miliarde de dolari", a precizat ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitsky, pentru cotidianul britanic Financial Times.

Shell va sonda 15 puturi in zacamantul Iuzovske, in regiunile Harkov si Donetsk (estul Ucrainei), a explicat ministrul ucrainean al Mediului si resurselor naturale, Oleg Proskuriakov, citat de cotidianul Kommersant.

"In cinci ani, vom putea produce cateva miliarde de metri cubi de gaze pe an si in 10 - 15 ani, pana la 10 - 20 de miliarde", crede acesta.

In septembrie 2011, Shell a semnat cu Kievul un acord care viza investirea a pana la 800 de milioane de dolari in explorarea si productia de gaz de sist.