Consiliul Judetean Vaslui a elibarat un certificat de urbanism companiei Chevron Romania Exploration and Production SRL pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare in satul Paltinis din comuna Bacesti, o localitate aflata la 100 de kilometri distanta de Barlad, informeaza ziarul Adevarul. Astfel, Chevron a primit dreptul de a amplasa instalatii de foraj in vederea explorarii gazelor de sist. Certificatul de urbanim a fost acordat in ciuda faptului ca, in cursul anului trecut, au avut loc mai multe proteste alte locuitorilor judetului Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist prin metode neconventionale de catre compania americana Chevron.

Demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor de gaze de sist a ajuns sa reprezinte una dintre prioritatile din sectorul energetic, potrivit programului de guvernare al USL. Aceasta in conditiile in care dupa investirea din luna mai, Guvernul Ponta a impus un moratoriu pe extractia de gaze de sist pana la finalizarea studiilor europene privind impactul fracturarii hidraulice asupra mediului.

La opt luni de la impunerea moratoriului, premierul Ponta si-a schimbat radical pozitia spunand ca "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv".

Primele pozitionari publice ale unor membri USL fata de exploatarea gazelor de sist au aparut la inceputul anului 2012 si au fost legate de concesiunea Chevron de linga Barlad (Acordul petrolier care vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Barlad a fost aprobat prin HG 2283/2004 de catre Guvernul Nastase, fiind incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si compania Regal Petroleum. In 2010, Chevron a preluat licenta de la Regal Petroleum pentru suma de 25 de milioane de dolari). Printre adversarii declarati ai proiectului s-a numarat deputatul PSD Adrian Solomon, care a cerut public stoparea lucrarilor de prospectiuni. Motivul? Posibilitatea ca fracturarea hidraulica (controversata metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist) sa duca la poluarea pinzei freatice din zona.

Protestele unor membri USL au luat amploare odata cu concesionarea catre Chevron a trei noi perimetre, in zona Dobrogea (Hotarare de Guvern, 28 martie), acuzand Guvernul MRU de lipsa de transparenta si de luarea deciziei fara studii de impact asupra mediului.