Compania de distributie si furnizare a energiei -Electrica SA va fi privatizata prin vanzarea unui pachet de actiuni nou emise prin oferta publica de majorare a capitalului social cu 105% comparativ cu capitalul social existent, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a societatii.

Dupa majorarea de capital, va fi initiata o oferta publica primare de vanzare de actiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pietei de capital, a intregului pachet de actiuni nou emise.

Oferta publica primara de actiuni se va derula printr-un intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare.

Capitalul social al Societatii Electrica este de 2.062.290.440 lei, fiind detinut de statul roman prin Ministerul Economiei in proportie de 100%.

In prezent, Electrica SA coordoneaza in trei zone georgrafice activitatea de distributie a energiei electrice sub forma de monopol natural, precum si activitatea de furnizare a energiei electrice care se desfasoara pe piata concurentiala si reglementat, asigurand servicii unui numar de aproximativ 3,5 milioane de clienti. Astfel, in anul 2010, Electrica SA detinea o cota de piata, impreuna cu filialele sale, de circa 26%, aceasta scazand in anul 2011 la circa 25%.

Potrivit angajamentelor luate de Guvern in fata FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, trebuie emis un act normativ pana la sfarsitul lunii februarie 2013 pentru vanzarea majoritara a actiunilor detinute de stat in Electrica. De asemenea, trebuie semnat contractul cu consultantul de tranzactie pentru vanzare majoritara pana la sfarsitul lunii aprilie 201. Lansarea vanzarii majoritare in vederea finalizarii privatizarii trebuie facuta pana la sfarsitul lunii noiembrie 2013.