Dezvoltarea in forta din ultimii ani a centralelor eoliene a inceput sa produca de la un timp nemultumiri pe piata energetica din Romania. Atat reprezentantii unitatilor de productie a energiei din surse clasice, cat si cei ai operatorul national de transport "Transelectrica", au acuzat, in ultima vreme, lipsa unor reguli clare pentru producatorii de energie eoliana, fapt care ar putea duce la dezechilibre puternice in sistemul energetic. De exemplu, daca centralele eoliene estimau o productie de 300 MWh si realizau, de fapt, 600 MWh, trebuiau oprite centrale pe alte surse de energie pentru a fi preluata intreaga cantitate produsa. Si invers. Daca produceau mai putin decat au estimat, trebuiau sa intre imediat in sistem alte centrale pentru a compensa deficitul. Practic, energia eoliana avea prioritate la intrarea in sistemul energetic national.
Ce prevede noua procedura
"Avand in vedere caracteristicile tehnice si de exploatare ale centralelor electrice eoliene, care se deosebesc semnificativ de celelalte tipuri de centrale electrice, precum si faptul ca puterea disponibila a centralelor electrice eoliene poate varia in intervale scurte de timp intre zero si puterea instalata, depinzand in totalitate de factorii meteorologici si, in special, de viteza vantului, procedura are ca scop stabilirea:
- puterii maxime ce poate fi instalata centralele eoliene, in conditiile mentinerii sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National (SEN) din punct de vedere al capacitatii de echilibrare a balantei productie/consum, utilizand rezervele disponibile;
- rezervei de putere suplimentare necesare din punct de vedere al sigurantei SEN, in functie de puterea prognozata a fi instalata in centralele eoliene"
Transelectrica va stabili anual puterea maxima instalabila in centralele eoliene si rezervele de putere suplimentare, la incarcare si la descarcare, necesare pentru sigurnata Sistemului energetic national.
Valorile tuturor marimilor considerate si ale calculelor realizate potrivit noii proceduri se inregistreaza sub forma de arhiva si pastrate cel putin 5 ani.
Potrivit estimarilor, pana la sfarsitul lui 2013, capacitatile de productie a energiei eoliene vor ajunge la o putere instalata de 3.000 MW, exact limita pe care o poate suporta in acest moment sistemul energetic national. Contactat de HotNews, Octavian Lohan, director general adjunct la Transelectrica, a spus ca aceasta este cantitatea maxima care poate fi preluata "in conditii acceptabile" de catre sistemul energetic national. Lohan a precizat ca procedura a fost elaborata pentru situatiile in care "nu vom putea sa-i preluam" in sistem pe producatorii de energie eoliana.
In Romania exista unitati de productie a energiei cu o putere instalata total de aproximativ 22.000 MW.
Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.
Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.
Nu cumva o sa vedem ca investitiile imense in centralele eoliene se amortizeaza in 50 de ani? Asta daca se amortizeaza...
Producatorii de energie eoliana (sau verde) trebuie sa investeasca cit de mult. Ei pot vinde energie in Europa, daca Romania face fasoane sau nu e capabila sa preia intreaga productie.
Ideile valoroase trebuie sa prevada investitii, sa pompeze apa la "deal", sa stocheze energie, sa inventeze orice, ca sa profitam la maxim de energie verde.
Cum o sa profitam de energia verde daca incercam sa stopam investitiile si productia?!
Sau sa vanda energia in Europa? Ei primesc de la toti consumatorii Romani bani (certificatele), pentru o energie care va fi exportata.... Adica noi platim si altii consuma.
Va rog nu ganditi despre eoliene ca sunt cele mai bune pt energie: daca ati avea un bec alimentat de la ele ar fi aprins 20-30% palpai cam 20% dint timp iar 50% din timp ar fi stins. Daca vrei sa nu se stinca sau sa nu mai palpaie arunci pe foc ceva mai multi carbuni si gaze.
Solutii exista si imaginatia inginereasca nu se va opri la ceea ce stim acum. De exemplu, in loc sa cerem vintului sa bata constant, e mult mai realist sa consumam energie cind bate vintul. Becul despre care vorbiti consuma putin comparativ cu industria.
Avem sanse mari de supravietuire daca ne adaptam.