Ministerul Economiei: Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este profitabil si competitiv pe termen lung
Potrivit acestuia, fluxurile de numerar nete actualizate, pe perioada de analiza (50 ani), corespunzatoare intregii durate de viata a unitatilor nucleare, au valori pozitive.
In cadrul intalnirii, au fost prezentate rezultatele studiului, care arata ca proiectul este fezabil, bazandu-se pe tehnologia CANDU.
"Sectorul de producere a energiei necesita investitii in dezvoltarea de noi facilitati si modernizarea celor existente. Pentru facilitarea acestor investitii sunt necesare masuri pentru diminuarea riscurilor asociate pentru investitori, in special cel al prognozei pretului la electricitate. Este nevoie de politici de reglementare a pietei prin mecanisme suport care sa faciliteze investitiile pe segmentul surselor energetice cu emisii reduse de carbon - regenerabilele, nuclearul si combustibilii fosili curati. Acest obiectiv-realizarea investitiilor in capacitati energetice cu emisii reduse de carbon, printre care
energia nucleara, care sa contribuie deopotriva la securitatea energetica a tarii si la indeplinirea obiectivelor din domeniul protectiei mediului, este parte a programului de guvernare si vom analiza cu atentie potentialele oportunitati in acest domeniu", a declarat Constantin Nita.
Studiile efectuate arata ca proiectul unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda este unul prioritar pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei.
Strategia energetica pentru perioada 2011-2035 evidentiaza faptul ca, pana in 2020, 5544 MW in capacitate instalata-28% din capacitatea actuala, vor trebui scosi din folosinta. Pana in 2035, 11.066 MW - 55% din capacitatea instalata totala, vor trebui inlocuiti. Potrivit datelor ANRE, investitiile in unitati de producere care sunt luate in calcul pentru determinarea prognozei necesarului national de capacitate in 2020 sunt: unitatile 3 si 4 de la Cernavoda (1,480 MW), modernizarea CE Turceni, Rovinari si Craiova (4,000 MW) si hidrocentrala Tarnita (1,000 MW).
Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.
In studiu se mai arata ca valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.
Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,2011, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.
In primavara anului trecut, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
investitorii in energie verde stau la coada, pentru reactoare tragi cu tunu si n-apare nimeni. nu cred ca suntem asa dilii incat sa lasam un astfel de proiect pe mana chinezilor.
DA pentru energie regenerabila NU FERM pentru cancerul energiei nucleare! Romania iesi din cutie!
Pe sleau micati c..t ,vorbiti fara nici o acoperire.
Adica nu ajunge apa pentru 2 reactoare - da' o sa ajunga pentru 4??
Nu mai spun ca, daca ar fi fost "profitabile", ar fi avut bani, in astia 20 ani, sa-si faca depozitul de deseuri de inalta activitate - iar ei n-au reusit nici macar sa se apuce de depozitul intermediar!
"Studiul de fezabilitate" a' lu' Peshte prajit... ããã... mutant! :P