Contractele de livrare a energiei incheiate intre Hidroelectrica si companiile Elsid si Electrocarbon expira pe 31 martie 2013. Acestea sunt doua din cele patru contracte bilaterale care au scapat de denuntare in vara anului trecut, fiind incheiate noi acorduri cu Hidroelectrica. Contactat de HotNews, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a spus ca "nu intelege sa le mai prelungeasca" dupa data de 31 martie. Astfel, Hidroelectrica va mai ramane doar cu doua din celebrele 10 contracte atribuite direct asa numitilor "baieti destepti": cel cu Alro care va expira in 2018 si cel cu Electromagnetica pentru care termenul maxim de livrare este 2014.

Anul trecut, la scurt timp dupa intrarea in insolventa, administratorul judiciar a renegociat cele zece contracte bilaterale ale Hidroelectrica aflate in desfasurare. In urma acestui proces de renegociere, au fost denuntate 6 contracte cu traderii de energie: cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, Euro-Pec si doua cu Energy Financing Team (EFT). Pentru celelalte 4 contracte, cu Alro, Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon, au fost incheiate noi acte aditionale. In cazul Elsid si Electrocarbon, actele aditionale prevedeau tranzactionarea energiei pana la data de 31 martie 2013 si majorarea preturilor la circa 190 lei/MWh, fata de 102, respectiv 103 lei/MWh cat erau in 2011. In cazul Alro si Electromagnetica, preturile de tranzactionare sunt stabilite in baza unor formule de calcul astfel incat sa ajunga la niveluri apropiate de cele de pe OPCOM-bursa energiei.

In cazul celor 4 companii, Elsid, Electrocarbon, Electromagnetica si Alro, negocierile au decurs in alte conditii decat in cazul traderilor, pe motiv ca ar fi si producatori industriali, nu simpli comercianti de energie. Alro Slatina este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală si de Est. Electromagnetica Bucuresti este o companie care are ca domeniu de activitate productia de echipamente de distributie si masurare a energiei. Elsid este producator roman de electrozi siderurgici pentru industria metalurgica, grafit, carbura de siliciu si produse pe baza de carbon. Si Electrocarbon este o companie din producătoare de electrozi.

Trebuie mentionat faptul ca, in ultima vreme, Elsid a inceput sa fie vizibil pe bursa energiei si in calitate de vanzator. Elsid a scos pe OPCOM o cantitate de 37.800 MWh, la pretul minim de 195 lei/MWh,fara TVA, licitatia urmand sa aiba loc pe 12 februarie. Pretul este la acelasi nivel cu cel cerut de Hidroelectrica pe aceeasi platforma de tranzactionare, piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB). Elsid a mai scos si in decembrie, pe PCCB, o cantitate de 21.715 MWh, pretul obtinut fiind de 203 lei/MWh, fara TVA.