In fata dominatiei Gazprom, Europa de Est mizeaza pe gazele de sist
Aceste tari nu sunt izolate. Oficiali politici din Romania si Lituania, consumatori mai putini importanti, dar foarte dependenti de gazul Rusiei, s-au pronuntat recent public in favoarea acestor resurse de hidrocarburi denumite "neconventionale".
In 4 februarie, presedintele lituanian Dalia Grybauskaite i-a primit pe reprezentantii producatorului american Chevron, care doreste sa exploreze subsolul acestei tari. Serviciul de presa al presedintiei din aceasta tara a mentionat gazul de sist drept o "solutie de inlocuire pentru costisitorul gaz rusesc".
In Romania, coalitia de centru stanga aflata la putere din mai nu a prelungit moratoriul pe care il instaurase, la expirarea acestuia, in decembrie. Primul ministru Victor Ponta a sfarsit prin a se declarat favorabil exploatarii gazelor de sist, in ciuda controverselor legate de metodele de fracturare hidraulica utilizate.
In octombrie, premierul polonez Donald Tusk a calificat gazul de sist drept "prioritar". Polonia, care isi asigura doua treimi din consumul de gaze naturale prin importurile din Rusia, intentioneaza sa investeasca 12,5 miliarde de euro pentru zacaminte evaluate la circa doua miliarde de metri cubi.
Vestea cea mai importanta a venit din Ucraina, cel mai important client al Gazprom.
In mijlocul Forumului de la Davos, in ianuarie, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a semnat cu grupul anglo-olandez Shell un contrat pentru zacamantul din Iuzovske, in estul Ucrainei.
Autoritatile ucrainene au evocat o investitie de peste 10 miliarde de dolari, pentru o productie potentiala de 20 de miliarde de metri cubi pe an, respectiv doua treimi din volumul achizitiilor facute de Kiev din Rusia in 2012.
Pentru aceste tari, gazul de sist pare seducator. In Statele Unite, exploatarea sa mentine preturile la un nivel foarte jos de cativa ani si reprezinta sute de mii de locuri de munca.
La randul sau, Gazprom, care controleaza peste un sfert din consumul de pe Batranul Continent, se agata de ideea contractelor pe termen lung indexate cu cursul petrolului
Intr-un raport publicat in mai, KPMG vedea Polonia, Romania si Ucraina drept pietele cele mai promitatoare din Europa de Est pentru gazul de sist. Aceste tari ofera "sustinerea politica necesara, infrastructura existena si o experienta importanta" in productie, potrivit sursei citate.
Analistii privesc insa aceste proiecte cu o mare prudenta, subliniind incertitudinea legata de nivelul real al rezervelor.
In Polonia, americanii de la ExxonMobil au finalizat anul trecut operatiunile de explorare, care nu au oferit rezultatele asteptate.
Pentru Valeri Nesterov, de la Sberbank Investement Research, previziunile de productie raman "putin semnificative" iar explorarea "da rezultate mai degraba dezamagitoare".
"Pentru moment, in Romania, Lituania, Polonia si Ucraina gazul de sist este in special un mijloc de a face presiuni asupra Gazprom pentru a-si reduce preturile", considera acest expert.
Gazprom, care nu inceteaza sa repete ca nu crede in viitorul gazului de sist in Europa, intretine relatii tensionate cu clientii europeni, afectati de criza economica.
Polonia si Lituania au agitat in ultimele luni amenintarea procedurilor in fata justitiei internationale pentru a obtine reduceri de preturi de la Gazprom, a carui profitabilitate se erodeaza.
Kievul refuza de la finele lui ianuarie sa onoreze o factura de sapte miliarde de dolari corespunzatoare gazului neconsumat, dar prevazuta in contract.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
http://www.economist.com/debate/debates/overview/246
Sau poate cei care le-au dat, habar nu au sa citeasca in limba Engleza.
In orice caz, la o dezbatere ca la linkul de mai sus nu veti avea privilegiul sa asistati in mass-media/societatea noastra vreodata. Pur si simplu nu ai cu cine, vorba aia.
Amin
Unde miroase a comisioane grase (Rosia Montana, gaz de sist), hop si ei! Ce daca transforma natura in desert, ce daca bubuie de salta dealurile si revarsa cianura de nu ramane fir de iarba?! Conturile din off shoruri sa se ingrase, ca doar Romania le-a dat-o mamica lor mostenire!...
Cat despre cianura....aia se neutralizeaza chimic. Deci daca or sa exploateze, si or sa fie straini...aia o sa o neutralizeze inainte de a ajunge in iazul de decantare. Arunca un ochi la ce fac romanii insa...pt ca mai sunt exploatari in tara...care folosesc guess what? Cianuri. Calici fiind iti arunca cianurile direct in rauri...de au distrus populatii intregi de pastravi pe Crisuri. Dar asta e greu de vazut cand esti brainwashed.
A, da, si sa nu uitam de ''idiotii utili'', care fac gratis propaganda pentru gazprom.
Dar atat vreme cat pe la noi isi dau cu pareree idioti cu 3 clase care habar nu au de geologie structurala, stratigrafie si mecanica rocilor, cum migreaza hidrocarburile si conditiile de capcana, care nu stiu diferenta dintre panzele freatice si apele subterane de adancime.....si mai rau, sunt crezuti in fata celor care ar fi indreptatiti sa isi expuna o parere documentata, o sa mai stea tara in saracie multi ani.
Nu ma refer numai la cazul shale sau tight gas-ului, doar uitati-va in jur si vedeti cum se face totul de-anapoda, asfaltari de rasul lumii, borduri in care iti spargi bumper-ul la masina, pavele care sar imediat ce au fost puse, etc, etc.
Oare zacamintele din Marea Neagra au fost vandute inainte de a fi exploatate ?
Nu de alta dar cu exceptia comisioanelor grase nu vad alt motiv pentru graba asta de a exploata gaze de sist.
Sper sa existe in Romania un jurnalist capabil sa faca o documentare corecta referior la acest subiect pentru a sti de ce germanii si alte state nu sunt momentan de acord cu acest gen de exploatari.
Raspunsul e clar, Rusia o sa aiba probleme financiare mari daca o sa scada pretul gazului de 5 ori. Fereasca Dzeu sa se apuce in Europa de exploatat petrol cantonat in zacaminte neconventionale.
Dar ma indoiesc ca iti va raspunde.
http://www.bloomberg.com/news/2011-12-08/gas-fracking-chemicals-detected-in-wyoming-aquifer-epa-says.html
Si oare o merita ca altii sa ne exploateze resursele, sa ne dea redevente de 2-3%, sa ne lase fara apa potabila si apoi sa plece cu profiturile?
Gazpromul livreaza Europei, aproape aceiasi cantitate de gaze ca si Norvegia, Gazpromul nu are monopol.
Norocul Romaniei ca nu-i intreaba nimeni pe astia, ca altfel scriam cu litere chirilce pe ziduri, ca de internet nici nu s-ar fi pus problema.