Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, considera ca "este timpul sa cream companii romanesti puternice", care sa joace un rol puternic in regiune. Practic, ministrul reia ideea fuziunii unor companii energetice, astfel incat sa fie creat un creat un mix de energie. "Suntem singura tara din UE care avem companii energetice care funtioneaza pe o singra sursa de energie. Nu poti, pe o piata concurentiala, sa pui carbunele sa concureze cu apa. Trebuie creat un mix care sa permita companiilor sa porneasca de pe picior de egalitate", a declarat Constantin Nita in cadrul unei conferinte ZF Power Summit '13. Nita a mai spus ca sustine aceasta idee, indiferent de criticile pe care le primeste.

Potrivit ministrului, Hidroelectrica ar putea sa fie sparta in doua sau trei. "Important este sa cream 2-3 companii puternice", a adaugat Nita.

Reamintim ca si fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a incercat sa infiinteze doi giganti energetici: Electra si Hidroenergetica. Marele proiect de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica a fost respins in salile de judecata in 2011. Ministerul Economiei s-a chinuit mai mult de doi ani sa reorganizeze sectorul energetic, prin infiintarea celor companii gigant. Imediat au aparut si contestatiile in justitie. Vreo 20 la numar. Astfel a inceput un razboi in salile de judecata intre Ministerul Economiei, pe de-o parte, si Fondul Proprietatea si sindicatele, pe de alta parte.

Ministerul Economiei a pierdut procesele rand pe rand. Cu foarte mare greutate, autoritatile au acceptat infrangerea trecand la planul "B", si anume infiintarea a doi mamuti mai mici: Oltenia si Hunedoara. Potrivit unei hotarari a Guvernului din octombrie, complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.