Schema de sprijin a producatorilor de energie regenerabila va fi modificata. "Vom modifica legea privind acordarea certificatelor verzi", a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, in cadrul conferintei ZF Power Summit '13. "Stiu ca nu este un subiect placut (...) nu putem sa distrugem industria romaneasca doar de dragul energiei regenerabile", a spus Nita, adaugand ca Romania are cea mai generoasa schema de sprijin din Europa pentru energia regenerabila. Nu este pentru prima oara cand Nita vorbeste despre reducerea certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila. Inca de la nominalizarea sa in functie, Nita a afirmat ca va schimba legea in acest sens.

Potrivit ministrului, trebuie redus numarul de certificate verzi astfel incat sa nu mai aiba un impact puternic asupra preturilor.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie. Pretul unui certificat verde variaza intre 27 si 55 euro.