Premierul Victor Ponta a cerut ministrului muncii si ministrului finantelor sa gaseasca solutii pentru acordarea unor ajutoare familiilor cu venituri reduse, astfel incat acestea sa nu resimta viitoarele cresteri ale preturilor la energia electrica. "Aş vrea tot astăzi să facem o primă discuţie cu doamna ministru Câmpeanu si domnul ministru Chiţoiu despre sprijinul pe care putem să-l acordăm în continuare referitor la tariful social şi la atenuarea efectelor creşterilor la energie. Sigur, se liberalizează, într-un anumit calendar aprobat de Guvernul Boc şi implementat de noi, preţurile la energie", a spus Victor Ponta la inceputul sedintei Guvernului de miercuri.

"Există o parte semnificativă de familii care sunt mai grav afectate de aceste creşteri. Vreau să luăm toate măsurile de compensare şi de atenuare a acestor creşteri, fie prin tarife sociale sau printr-un tip de sprijin pe care avem voie să-l dăm familiilor cu venituri mici", a mai spus Ponta.

Acesta a mai afirmat ca este atent la ce se intampla in statele vecine. "Sunt foarte receptiv la ce se intampla in Bulgaria so alte tari vecine", a afirmat Ponta. Reamintim ca Executivul bulgar a demisionat, sub presiunea protestelor de strada declansate in urma cresterii preturilor la energia electrica.

La energia electrica, eliminarea preturilor reglementatela energia electrica a inceput in septembrie 2012, procentul de dereglementare fiind de 15% in cazul consumatorilor industriali. Impactul acestei prime etape de liberalizare a fost o crestere de 2-3% a preturilor pentru consumatorii industriali. La consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013, procentul de dereglementare fiind de 10%. Trebuie precizat ca o dereglementare de 10% nu inseamna automat si o crestere a pretului cu 10%. Furnizarea de energie electrica in conditiile reglementate se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013 pentru clientii noncasnici (industriali), respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.