In prezent, exportul fizic de gaze nu este posibil din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria (Arad-Szeged), prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria (Giurgiu-Ruse) si Republica Moldova (Ungheni-Iasi), sunt in faza de proiect. Cel mai avansat este proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Potrivit ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, in luna mai ar putea demara lucrarile la gazoductul Ungheni-Iasi, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2013. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania.
Mai exista o metoda de export, mai putin cunoscuta, si care se face prin documente, fara transportul fizic al gazului. "In legislatia noastra adoptata anul acesta, Legea energiei si a gazelor, si in urma angajamentelor in fata FMI, avem prevazuta posibilitatea exportului si importului de gaze, in sensul ca nu se poate exporta fizic, pentru ca nu avem conducta, dar pe documente se poate exporta. Daca cineva doreste sa exporte intocmeste factura de export, dar gazul respectiv se duce efectiv din alt stat catre beneficiar", explica, anul trecut, intr-un interviu pentru HotNews, fostul ministru al economiei, Daniel Chitoiu.
- Permiterea exporturilor de gaze reprezinta o obligatie a statelor membre UE. De altfel, in noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.
- Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze.
Chiar daca restrictiile au fost eliminate, cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, nu vor putea sa exporte, fiind blocati de un angajament fata de Guvern. Cele doua companii au un acord cu autoritatile statului prin care se obliga sa nu exporte gaze cel putin pana in 2015. Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, pe perioada liberalizarii preturilor la gaze, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic, au declarat, anul trecut, pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Autoritatile nu au confirmat niciodata oficial acest acord.
Cele doua companii beneficiaza, in schimb, de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Petrom produce energie electrica prin centrala de la Brazi, iar Romgaz prin cea de la Iernut, proaspat preluata de la Elcen.
Un jucator de pe piata care ar putea profita de eliminarea acestor restrictii ar putea fi InterAgro. In vara anului trecut, omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat infiintarea unei firma mixte cu Gazprom in vederea unor importuri directe de gaze. Astfel, a fost infiintata firma Intergaz prin care Ioan Niculae aduce in tara gaze la preturi mult mai mici decat cele obtinute de alti importatori. Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, Intergaz a importat, in luna septembrie 2012, gaze la pretul de 306 dolari/mia de metri cubi, in timp ce alte companii au adus gaze cu peste 400 dolari/mia de metri cubi.
- Citeste Cine importa gaze, la ce pret, de unde si cat/ De ce au crescut facturile de gaze ale consumatorilor
Romanii rabda de foame si frig....
Iar cetatenii de rand, daca rabda de frig o fac pentru ca avem clasa politica incompetenta, dezinteresata de problemele reale ale cetateanului si foarte corupta, care nu a reusit sa ridice nivelul de trai si sa aduca prosperitate tuturor cetatenilor tarii.
Mai pe intelesul celor multi si prosti: in loc sa se voteze raul mai mic, s-a votat raul mai mare. Daca nici asta nu-i dovada de prostie, nimic nu e.
Pe de alta parte, e usor sa judeci si sa etichetezi pe toti ca fiind prosti, eu nu sunt de acord cu asta, in schimb ceea ce lipseste e spiritul civic, adica atunci cand lucrurile nu sunt pe un fagas normal, cetatenii sa protesteze, sa iasa pe strada, etc., dar sa nu se complaca si sa se resemneze. Lipseste acel spirit de a lupta ptr drepturile lor.
Boc&Basescu au semnat cu FMI&UE acordul de Triplare a Pretului si de Export al Gazelor si Petrolului precum si etapele de implementare
Nastase, Boc&Basescu, Ponta&Antonescu au semnat rand pe rand acorduri de Triplare a Pretului Gazelor si de Export al Gazelor si Petrolului Romanesc
Raul e acelasi .....in privinta Triplarii Pretului la Gaze si al Exportului Liber al Gazului Romanesc...
Persoanele si Firmele Romanesti sant oprite de la libera circulatie (Schengen) in timp ce Ponta aproba Schengen-izarea gazului si petrolului romanesc...La Fel cum au facut si predecesoriii lui....
ci mult mai putin si conform acordului cu FMI Statul Romana va mai vinde din el....
Adica Populatia e pusa sa plateasca Triplu fata de cat plateste azi.....adica la Pretul Bursei Internationale....in timp ce salariile sant de n-ori mai mici ca media UE.....
Ai auzit de oameni care nu-si pot plati intretinerea?
Apoi o alta parte din gazul romanaesc si tot petrolul apartine de la Nastase incoace, OMV-ului
Daca in SUA , Venezuale sau Emirate pretul petrolului si al gazelor e scazut datorita faptului ca au productiei interna,
la noi se acesta Tripleaza si se Exporta la Liber "tot datorita faptului ca avem productie interna"...
Ca la noi la nimeni....
Uite cum curge gratuit:
A. OMV Fiirma austriaco-germana il ia de la Romani pe Gratis caci gazul si petriolul sant in pamantul tarii noastre si nu curg gratuit din campiile Schengenului (sper ca nu vrei sa pui redeventa ridicola de 3%)
B. si-l revinde la Romani cu un Pret care se Va Tripla ...
acuma OMV -ul are in plus dreptul sa-l Exporte nu numai sa Tripleze Pretul ...deci Romanii "sa-si cumpere gaz de unde vor poate si de 5 ori mai scump caci noi il vom lua gratis din pamant Romanesc si-l vom vinde in Germania si Austria ...sau unde vom vrea....adica cui da mai mult..."
Citat din articol:
„ Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. ”
Asta in timp ce Romanii vor plati la intretinere Gazul Rusesc sau chiar ce mai ramane din cel Roamnesc ...Dar la pretul scump al Bursei Internationale sau chiar si mai mult....
Asta este grija lui Nastase, Basescu, Ponta&Antonescu pentru poporul roman.....si viitorul fericit al tarii: steaguri negre, cum e cel care flutura acuma, pe combinatul de la Campia Turzii, pentru viitorii morti, ce vor muri prea de timpuriu
Luati aminte toti cei care ati votat vreodata cu unul dintre cei de mai sus!
Pentru Romani Gazul se va tripla .
Citez chiar pe Hotnews:
"Potrivit calendarului, pretul productiei interne se va majora de la 45,7 lei/Mwh cat este in prezent la 119 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape triplarea pretului."
Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta!
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/infografic-cei-mai-nefericiti-angajati-munca-multa-bani-ioc-179058.html
Asta este situatia astazi. Va imaginati cum va arata situatia atunci cand pretul gazelor va fi de 3 ori mai mare!