I​nterdictiile la exporturile de gaze au fost eliminate printr-un ordin comun al Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acest ordin abroga un alt ordin din 2011 (Ordinul 1284/27/160/2011) care obliga operatorii sa livreze pe piata romaneasca intreaga cantitate de gaze din productia interna. Teoretic, in urma abrogarii acestui ordin, pot demara si exporturile. Practic, este mai dificil. Reamintim ca autoritatile de la Bruxelles au demarat, in noiembrie 2012, o procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews

In prezent, exportul fizic de gaze nu este posibil din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria (Arad-Szeged), prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria (Giurgiu-Ruse) si Republica Moldova (Ungheni-Iasi), sunt in faza de proiect. Cel mai avansat este proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Potrivit ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, in luna mai ar putea demara lucrarile la gazoductul Ungheni-Iasi, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul lui 2013. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania.

Mai exista o metoda de export, mai putin cunoscuta, si care se face prin documente, fara transportul fizic al gazului. "In legislatia noastra adoptata anul acesta, Legea energiei si a gazelor, si in urma angajamentelor in fata FMI, avem prevazuta posibilitatea exportului si importului de gaze, in sensul ca nu se poate exporta fizic, pentru ca nu avem conducta, dar pe documente se poate exporta. Daca cineva doreste sa exporte intocmeste factura de export, dar gazul respectiv se duce efectiv din alt stat catre beneficiar", explica, anul trecut, intr-un interviu pentru HotNews, fostul ministru al economiei, Daniel Chitoiu.

Chiar daca restrictiile au fost eliminate, cei doi mari producatori de gaze, Romgaz si OMV Petrom, nu vor putea sa exporte, fiind blocati de un angajament fata de Guvern. Cele doua companii au un acord cu autoritatile statului prin care se obliga sa nu exporte gaze cel putin pana in 2015. Romgaz si Petrom s-au angajat sa nu vanda in afara, pe perioada liberalizarii preturilor la gaze, chiar daca exportul va fi posibil din punct de vedere legislativ si tehnic, au declarat, anul trecut, pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Autoritatile nu au confirmat niciodata oficial acest acord.

Cele doua companii beneficiaza, in schimb, de facilitatile unui act normativ unei hotarari de guvern care permite producatorilor sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii. Petrom produce energie electrica prin centrala de la Brazi, iar Romgaz prin cea de la Iernut, proaspat preluata de la Elcen.

Un jucator de pe piata care ar putea profita de eliminarea acestor restrictii ar putea fi InterAgro. In vara anului trecut, omul de afaceri Ioan Niculae a anuntat infiintarea unei firma mixte cu Gazprom in vederea unor importuri directe de gaze. Astfel, a fost infiintata firma Intergaz prin care Ioan Niculae aduce in tara gaze la preturi mult mai mici decat cele obtinute de alti importatori.Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, Intergaz a importat, in luna septembrie 2012, gaze la pretul de 306 dolari/mia de metri cubi, in timp ce alte companii au adus gaze cu peste 400 dolari/mia de metri cubi.

Conform calendarului liberalizarii, prima etapa a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile la consumatorii industriali au crescut 5%. Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%. Liberalizarea se va face treptat pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici. De asemenea, va avea loc o cresterea graduala a pretului de comercializare pe piata romaneasca a productiei interne de gaze in raport cu pretul gazelor din import. Potrivit calendarului, pretul productiei interne se va majora de la 45,7 lei/Mwh cat este in prezent la 119 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape triplarea pretului.