Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat demararea pe 8 martie a procesului de disponibilizare a angajatilor de la Hidroserv-uri, societati afiliate Hidroelectrica, informeaza Agerpres. Sunt vizati, in principal, salariatii de la Hidroserv-urile Valcea, Portile de Fier si Slatina, deoarece aici se inregistreaza costuri nejustificate, a spus Borza. "Vor incepe vineri disponibilizari la Hidroservurile Slatina, Valcea si Portile de Fier, care sunt acum cele mai vocale. Sa nu strige prea tare vreunul sa faca pneumonie si sa nu intre in faliment direct", a afirmat Remus Borza, potrivit Mediafax. Aceste declaratii au fost facute in contextul protestelor organizate de angajatii Hidroserv in fata sediului Hidroelectrica.

UPDATE Remus Borza a precizat, potrivit unui comunicat de presa, ca protestul sindicalistilor din filialele de mentenantă este unul nejustificat, lipsit de rațiune și fundamente economice pentru că angajații celor 8 filiale Hidroserv nu au relații de muncă directe cu Hidroelectrica. De asemenea, Hidroelectrica este la zi cu plata facturilor scadente către filialele Hidroserv, mai spune Borza. Potrivit acestuia, necesarul de servicii de reparatii si mentenantă al Hidroelectrica a scăzut si va scădea, în continuare, ca urmare a investitiilor de peste 1,5 miliarde euro realizate în ultimii zece ani pentru retehnologizarea hidroagregatelor.

"Sindicatele nu acceptă, si protestează, împotriva reorganizării filialelor Hidroserv care, până la 31 decembrie 2013, presupune disponibilizarea a 800, dintre cei 2500 de salariati existenti acum, si aplicarea unui contract colectiv de muncă sustenabil din perspectiva veniturilor si unitar din punct de vedere al grilei de salarizare si a celorlalte drepturi de personal. Disponibilizarile ar trebui sa aiba loc in 2 etape: 500 persoane pana la 30 martie 2013 si 300 persoane pana la 31 decembrie 2013", a precizat Borza.

"Activitatea filialelor de reparatii si mentenantă constituie una dintre cele 9 cauze ale insolventei Hidroelectrica, conform Raportului întocmit de către EURO INSOL, administratorul judiciar al societătii, deoarece costul lucrărilor efectuate de Hidroserv-uri a crescut nejustificat, de la 12 milioane euro în 2002, la momentul înfiintării, până la 110 milioane de euro in 2011, în conditiile în care capacitătile neretehnologizate ale Hidroelectrica au scăzut, în aceesi perioadă, cu cca. 2300 MW", mai precizeaza Remus Borza.

Sindicatele de la Hidroserv au organizat joi o actiune de protest in fata sediului Hidroelectrica. Angajatii societatilor comerciale Hidroserv, afiliate Hidroelectrica, protesteaza fata de reducerea programului de mentenanta si fata de concedierile anuntate de administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Nu este primul protest al angajatilor Hidroserv. In urma cu cateva zile, peste o suta de angajati ai Hidroserv Portile de Fier au protestat la Drobeta Turnu Severin, nemultumiti ca le-au fost taiate drepturi salariale si ca nu mai au lucrari care sa le confere siguranta locului de munca.

De asemenea, pe 24 ianuarie, sindicalistii de la Hidroserv au pichetat sediul companiei, in semn de protest fata de disponibilizarile anuntate de conducerea companiei. Sindicalistii sunt nemultumiti de lipsa fondurilor pentru investitii, reducerea programului de mentenanta si reorganizarea Filialelor Hidroserv.