Costurile cu plata energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta aproape 9% din cheltuielile de consum ale unei familii, iar cresterea preturilor genereaza de fiecare data foarte multe dezbateri, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

In acelasi timp insa, desi impresia generala este ca, in Romania, energia electrica sau gazele naturale costa mai mult decat in alte tari din Uniunea Europeana, datele arata ca lucrurile stau cu totul altfel.

Energia electrica

Potrivit Eurostat, Romania se situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici, doar bulgarii platind un pret mai mic.

Astfel, in primul semestru al anului trecut, romanii au platit un pret mediu de 0,105 euro pe kWh, fata de 0,0846 euro in cazul bulgarilor, in timp ce danezii au platit de trei ori mai mult decat noi, respectiv 0,2997 euro.

La nivelul UE, media a fost de 0,1864 euro/kWh, dar multe dintre tarile dezvoltate se situeaza sub medie. Spre exemplu, francezii si finlandezii platesc mai putin decat maghiarii, iar slovacii platesc mai mult decat englezii.

Gazele naturale

La acest capitol nu avem concurenta, romanii platind de departe cel mai redus pret din toata Uniunea Europeana, respectiv 0,0271 euro/kWh (echivalent), la mare distanta de noi situandu-se polonezii cu un pret de 0,0469 euro, si bulgarii, cu 0,0494 euro.

In top de afla Suedia cu un pret de 0,1174 euro, de peste 4 ori mai mare decat cel din Romania, detalii in graficul numarul doi. Media UE este de 0,063 euro.

In ce priveste pretul pentru consumatorii industriali, acesta este de 0,023 euro in Romania, cu 15% sub cel pentru consumatorii casnici, dar aceasta situatie se regaseste in toata Europa, existand tari in care diferenta este mult mai mare: in Marea Britanie sau in Suedia spre exemplu, consumatorii casnici platesc un pret dublu fata de cei industriali.

La final

Este adevarat ca aceste preturi trebuie privite in context: desi energia este ieftina in Romania, si salariile sunt foarte mici, astfel incat, raportat la salarii, pretul energiei este mai mare decat in multe dintre tarile dezvoltate.

Pe de alta parte, Romania nu este complet independenta din punct de vedere energetic, iar guvernul nu mai poate folosi intensiv mijloace administrative de a controla preturile (isi mai aminteste cineva de anul 1997?), desi nu putem spune nici ca preturile actuale sunt consecinta directa a raportului cerere-oferta.

Comenteaza pe BusinessDay.ro