Analiza Expert Forum: Cum poate fi facuta liberalizarea preturilor la energie evitand cazul Bulgariei

de CP     HotNews.ro
Vineri, 15 martie 2013, 17:28 Economie | Energie


 documente
(15 Mar 2013) PDF, 2MB
Ce s-a intamplat in Bulgaria, unde cresterea preturilor la energie a rasturnat un guvern saptamanile trecute, se poate repeta oricand si in Romania, se arata  intr-un raport al Expert Forum (EFOR). "E cazul să învătăm din greselile altora: mai devreme sau mai târziu, reforma în energie trebuie făcută. Mai bine mai  devreme si cu cap, decât mai  târziu cu costuri mult mai mari. Cum energia e un subiect sensibil, cresterile de preturi pot răsturna un guvern. Noi vom  creste preturile la energie (asta, sau vom avea blackout). Urmează o primăvară balcanică pe energie? Poate", avertizeaza autorii raportului.

 • Citeste in atasament raportul integral si vezi cum poate fi facuta liberalizarea pietei energiei in Romania

Cum au pornit protestele in Bulgaria.
Potrivit EFOR, preturile la utilizati sunt un subiect foarte sensibil in Bulgaria, unde acestea constituie o mare parte din cheltuielile lunare ale unei gospodarii. Asemenea Romaniei, Bulgaria are printre cele mai mici preturi la energia electrica din UE si totodata cele mai mici salarii medii. Dar spre deosebire de Romania, bulgarii se incalzesc cu energie electrica, adica orice crestere a pretului va fi puternic resimtita iarna in buzunarul consumatorului casnic. Prima crestere in pretul electricitatii conform calendarului asumat de liberalizare a avut loc la mijlocul anului 2012, cu 14%, in principal din cauza majorarii ponderii regenerabilelor si inceputului achizitiilor de certificate de CO2. Majorarea a fost resimtita acut la inceputul anului 2013 din cauza consumului pe timp de iarna. Mai mult, din cauza sarbatorilor de iarna, furnizorii au decis sa emita facturi pe o perioada de facturare de 6 saptamani, nu de o luna, fara ca populatia sa cunoasca din timp acest lucru. Astfel, consumatorii au primit facturi de 2 ori mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

La fel ca si in cazul Romaniei, guvernele Bulgariei au mentinut ani de zile, prin masuri populiste, preturi scazute artificial care au distorsionat piata si au impovarat in mod nesustenabil bugetul si companiile de stat.

In Romania si Bulgaria sunt cele mai mici preturi din Europa. În 2012, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici în Romania au fost cu aproape 40% mai mici decât media europeană. La gaz, România avem chiar cele mai mici preţuri din UE, cu 70% mai mici comparativ cu media europeană si sub bulgari.

Insa urmeaza liberalizarea.

"Cum preturile sunt semnificiativ sub cele din zona, liberalizarea va duce pe termen scurt la o majorare a preturilor la electricitate si gaz. Insa atunci  piata va atrage si investitiile necesare mentinerii si modernizarii sistemelor energetice invechite. Dacă azi 90% din sectorul termo are 30- 40 de ani, dacă investitorii în reactoarele 3 si 4 si în 7 PPP-uri termo au plecat, dacă eficienta centralelor electrice românesti e pe la 60% din media europeană, e din cauza ca toate guvernele au sacrificat investitiile pentru castigul electoral imediat, in loc sa explice electoratului necesitatea reformei".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3221 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  40% sub media europeana nu e mult (Vineri, 15 martie 2013, 17:33)

  demaGOGU [utilizator]

  poate nu stiati dar salariile sunt cu 80% sub media europeana!

  asta nu va deranjeaza "expertilor"?
  • +7 (11 voturi)    
   ai dreptate (Vineri, 15 martie 2013, 18:14)

   ChavaLito [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   dar problema e ca pe Ei nu i intereseaza cat de saraci sunt romanii i intereseaza profitul,protestele din bulgaria nu sa datorat doar facturilor mari la energie si gaz ci ca guvernul a fost de acord cu liberalizarea preturilor la gaze si electricitate care sunt impuse de UE si FMI,dar asta nu sa zis in mass media ca sa nu stie oamenii cui sa protesteze,iar acesti 'experti' sunt defapt niste marionete care fac propaganda mizerabila
  • 0 (0 voturi)    
   subventie (Duminică, 17 martie 2013, 13:44)

   Psycon [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Atata timp cat bizonul autohton nu-si da seama ca statul nu produce bani va crede ca subventia o plateste vecinul de scara si 2-3 aurolaci in timp ce salariul sau scade la 180% sub media europeana.
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 martie 2013, 18:13)

  [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  O Jecmanirea a populatiei de 10 miliarde de euro (Vineri, 15 martie 2013, 18:17)

  alex1234 [utilizator]

  "Cum poate fi facuta liberalizarea preturilor la energie evitand cazul Bulgariei"= "Cum pot fi jefuiti prostii fara sa afli ca bulgarii"
  În total, în următorii 10 ani ar trebui ca 10 miliarde de euro să iasă din buzunarele consumatorilor şi să intre în ale producătorilor de energie verde. Metoda prin care se întâmplă acest transfer este următoarea: fiecare MWh regenerabil produs primeşte un număr de “certificate” – 6 pentru solar, 3 pentru hidro, 3 pentru biomasă, 2 pentru eolian. Ele pot fi vândute pe bursa dedicată, nu mai scump de 55 de euro fiecare şi nu mai ieftin de 27 de euro fiecare. Distribuitorii sunt obligaţi să cumpere un număr de certificate, proporţional cu ţinta. Aşa se face că în februarie certificatele au adăugat 12,5% la factură, adică pentru fiecare 8 kWh consumaţi românii au plătit încă unul. Iar cifra va tot creşte, odată cu ponderea regenerabilelor.
  Scopul este ca, până în 2020, 24% din energie să provină din surse “verzi” (deşi ţinta la nivel european este de numai 20%). Pentru asta, România oferă cea mai generoasă schemă de compensare şi impune cele mai mari penalităţi pentru cei care nu se conformează.
  Colac peste pupăză, România a acceptat să scoată de la numărătoare hidrocentralele de peste 10MW putere instalată, care asigură deja 30% din consumul total şi ar fi arătat că ţinta a fost respectată dintotdeauna. Ideea Comisiei Europene a fost ca toată lumea să facă un efort, chiar dacă pleacă de pe o poziţie bună. Însă alte ţări au ştiut să-şi negocieze mult mai bine efortul. Polonia, puternic dependentă de combustibilii fosili, şi-a asumat o ţintă de numai 15%, pe care a preferat să o neglijeze. Suedia, singura ţară UE care depăşeşte România la pondere hidro, are o ţintă foarte ambiţioasă, comparabilă cu a României, dar speră să o atingă pe cale naturală. Schema de subvenţie a fost mult mai modestă (şi a fost închisă pentru investiţiile de după 2009) iar penalităţile – suficient de mici încât cei mai mulţi distribuitori să aleagă să le plat.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate! (Duminică, 17 martie 2013, 15:54)

   Euunul [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   apa din dunare (productie hidroelectrica) e poluata si nu poate fi luata in calcul vs vantul din dobrogea...
   da aici daca se vrea s epoate reintroduce si hidroelectrica i cosul - certificatelor verzi, si hidroelectrica are nevoie de bni pt REinvestitii. - iar in acst fel certificatele se pottranzactiona la pretul minim!!!
 • +8 (10 voturi)    
  A doua jecmanire - 4.7 miliarde (Vineri, 15 martie 2013, 18:19)

  alex1234 [utilizator]

  Contribuţia pentru cogenerare (CHP – combined heat and power).
  Este o formulă prin care distribuitorii de energie (deci, din nou, consumatorii) subvenţionează producţia simultană de electricitate şi căldură, mai exact “cogenerare de înaltă eficienţă”.

  Costul pe 12 ani este de 4,7 miliarde de euro.

  (sursa puterea.ro)
 • +4 (6 voturi)    
  20% din factura + 1 pret al MW "aliniat" (Vineri, 15 martie 2013, 18:23)

  alex1234 [utilizator]

  Deci 20% paltitim degeaba pe ceva ce nu consumam ca:
  1. “certificate verzi” şi
  2. “contribuţie pentru cogenerare”.

  Dacă v-aţi uitat recent, aţi constatat că aceste două taxe se apropie deja de 20% din valoarea facturii.
  Vecinii bulgarii s-au uitat deja, au ieşit cu facturile în stradă şi au răsturnat un guvern.

  (sursa puterea.ro)

  20% din factura bani luati cu japca
  + 1 pret al MW aberant pret "aliniat la pretul bursei internationale"

  Pretul la electricitate si Gaze care se va Tripla in urmatoarea perioada

  Deci si acel; 20% luat degeaba va deveni 60%...
 • +3 (5 voturi)    
  "Grija" UE pentru cei mai saraci cetateni ai sai (Vineri, 15 martie 2013, 18:53)

  alex1234 [utilizator]

  Atat:
  1. “certificatele verzi” cat si şi
  2. “contribuţia pentru cogenerare”.

  sant Directive UE....ce provin din "put,ul gandirii Berlinului"...(UE=Germania pentru cine nu stie)

  Primii care "au dat din coada" la auzul acestor directive au fost Guvernele Noastre (Nastase, Tariceanu, Boc Ponta toti laolalta si pe rand)
  care au aplicat masurile mai zelosi decat oricare dintre statele UE (vezi postarile de mai sus):

  Prin aplicarea indicatiilor acestor directive Guvernele Noastre Iau BANI
  de la "Cea mai saraca populatie a Europei" si

  II DAU GRATUIT unor Capitalisti Straini (zic Starini pentru ca n-am vazut firme romanesti in domeniu)

  Bogati care in loc sa-si investeasca banii lor proprii sug bani si de la cei mai Saraci oameni din UE (20% din factura fiecaruia)

  Deci Guvernul
  "Ia de la Saraci"
  (20% din fiecare factura la ele ctricitate)
  ==> Si ii da Gratuit la "Bogatii care isi fac Firme de Producere a Electricitatii"

  Acuma intelegeti de ce protesteaza Bulgarii?

  In plus,
  Nu exista Nici o Directiva UE prin care sa se ia
  "20%" de la Multinationalele cu cifra de afaceri mai mare de 100 de Milioane de Euro
  Pentru cresterea treptata a veniturilor celei "Celei mai Sarace Populatii din UE"

  Deci nu numai ca nu se face nimic pentru a atenua
  diferentele...dar cei saraci sant cei mai jupuiti ...

  Atunci "Unde este grija UE pentru bunastarea tuturor?" daca se iau bani de la "cei mai saraci cetateni ai UE-ului ", cei 20%, si se dau la "cei mai bogati cetateni ai UE-ului" care au bani sa-si faca firme ce produc electricitate?
  • +3 (3 voturi)    
   dl. alex1234........... (Sâmbătă, 16 martie 2013, 21:34)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   incearca sa organizezi, impreuna cu alti forumisti, tot asa de bine informati in probleme economice si energetice o petitie in care sa aratam ingrijorarile noastre privind programele lor de dezvoltare, de nivelare a preturilor in discordanta totala cu veniturile noastre.
   aceasta petitie treb. sa o semnam noi cetatenii romaniei si sa o inaintam atat guvernului nostru, cat si comisiei europene

   p.s. eu asa cred ca treb, auzit si glasul nostru, al multimii, atat de catre guvernantii nostri cat si la nivel, ue.
   • +1 (3 voturi)    
    Cum ne putem strange? (Duminică, 17 martie 2013, 0:38)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    Ne trebuie o pagina de internet

    unde sa ne intalnim si sa organizam aceste petitii....
    • 0 (2 voturi)    
     ...HAIDETI... (Duminică, 17 martie 2013, 9:45)

     ALTAN [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     ...la 'Capitalism pe piine'...
   • +3 (3 voturi)    
    cred ca trebuie un site unde sa postam problemele (Duminică, 17 martie 2013, 0:41)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    cred ca ne trebuie un site unde sa postam problemele

    si la fiecare discutie sa avem o lista de discutii
    care sa ne ajute sa ajungem la o pozitie comuna

    Iar Fiecare Pozitie comuna sa o transformam intr-o petitie.

    Astept voluntari....
   • +1 (1 vot)    
    loc de adunare: (Duminică, 17 martie 2013, 2:06)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    loc de adunare:

    http://groups.yahoo.com/group/misc-dreptate-sociala/
 • +6 (6 voturi)    
  Pretul gazului = Haiducie ... de piata! (Vineri, 15 martie 2013, 20:31)

  CetateanLogat [utilizator]

  De ce trebuie scumpit gazul pentru populatie, cand si la nivelul actual, pretul gazul din productia interna este cu mult peste pretul de productie:

  In Romania, pretul de productie al gazelor este de 110 LEI/1000mc.

  "Pretul gazelor romanesti este cel stabilit prin Memorandumul cu FMI, adica 110$/1000 mc, spune Cosmeanu, referindu-se la Romgaz".

  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1208842-distributia-gazelor-arde-consumatorii-buzunar.htm

  "ANRM a hotarat ca ... valorificarea gazelor naturale noi din productia interna se va face la un pret maxim determinat dupa formula: PRET PRODUCTIE INTERNA + 10 USD/1.000 mc ... este posibil ca Petrom sa furnizeze ... dar nu la pretul de 110+10 USD, ci de 130+10 USD"

  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-05-11/presedintele-organizatiei-patronale-nitrofosfor-avertizeaza-petrom-pune-in-dificultate-industria-de-ingrasaminte-chimice.html


  Asta inseamna un pret de 0,007935 EURO/kWh (la o "puterea calorifica superioara" de 10,5 kWh/mc):

  E=V x PCs

  unde:

  E - energia gazelor naturale [kWh]
  V - volumul masurat în conditii de referinta(indicat de convertor sau, în absent,a acestuia, de contor [mc]
  PCs - puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta [kWh/mc]

  http://www.eon-gaz-distributie.ro/cps/rde/xchg/SID-85834783-43246EB9/eon-gaz-distributie/hs.xsl/2454.htm?rdeLocaleAttr=ro

  PCs = 10,5 kWh/mc
  1 DOLAR = 0,7574 EURO

  E (la 1000mc) =1000mc x 10,5kWh/mc = 10.500 kWh

  Energia (la 1000mc) = 10.500 kWh


  10.500 kWh ........................................ 83,314 EURO (110 dolari)
  1 kWh................................................... x EURO

  x = 0,007935 EURO


  Pret Productie = 0,007935 EURO/kWh

  Pret actual Gaze = 0,028 EURO/kWh

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Electricity_and_natural_gas_price_statistics

  0,028 : 0,007935 = 3,52867

  REZULTA CA PRETUL ACTUAL AL GAZULUI ESTE DE 3,5 ORI MAI MARE DECAT PRETUL DE PRODUCTIE!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by