Ce s-a intamplat in Bulgaria, unde cresterea preturilor la energie a rasturnat un guvern saptamanile trecute, se poate repeta oricand si in Romania, se arata intr-un raport al Expert Forum (EFOR). "E cazul să învătăm din greselile altora: mai devreme sau mai târziu, reforma în energie trebuie făcută. Mai bine mai devreme si cu cap, decât mai târziu cu costuri mult mai mari. Cum energia e un subiect sensibil, cresterile de preturi pot răsturna un guvern. Noi vom creste preturile la energie (asta, sau vom avea blackout). Urmează o primăvară balcanică pe energie? Poate", avertizeaza autorii raportului.

  • Citeste in atasament raportul integral si vezi cum poate fi facuta liberalizarea pietei energiei in Romania

Cum au pornit protestele in Bulgaria. Potrivit EFOR, preturile la utilizati sunt un subiect foarte sensibil in Bulgaria, unde acestea constituie o mare parte din cheltuielile lunare ale unei gospodarii. Asemenea Romaniei, Bulgaria are printre cele mai mici preturi la energia electrica din UE si totodata cele mai mici salarii medii. Dar spre deosebire de Romania, bulgarii se incalzesc cu energie electrica, adica orice crestere a pretului va fi puternic resimtita iarna in buzunarul consumatorului casnic. Prima crestere in pretul electricitatii conform calendarului asumat de liberalizare a avut loc la mijlocul anului 2012, cu 14%, in principal din cauza majorarii ponderii regenerabilelor si inceputului achizitiilor de certificate de CO2. Majorarea a fost resimtita acut la inceputul anului 2013 din cauza consumului pe timp de iarna. Mai mult, din cauza sarbatorilor de iarna, furnizorii au decis sa emita facturi pe o perioada de facturare de 6 saptamani, nu de o luna, fara ca populatia sa cunoasca din timp acest lucru. Astfel, consumatorii au primit facturi de 2 ori mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

La fel ca si in cazul Romaniei, guvernele Bulgariei au mentinut ani de zile, prin masuri populiste, preturi scazute artificial care au distorsionat piata si au impovarat in mod nesustenabil bugetul si companiile de stat.

In Romania si Bulgaria sunt cele mai mici preturi din Europa. În 2012, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici în Romania au fost cu aproape 40% mai mici decât media europeană. La gaz, România avem chiar cele mai mici preţuri din UE, cu 70% mai mici comparativ cu media europeană si sub bulgari.

Insa urmeaza liberalizarea.

"Cum preturile sunt semnificiativ sub cele din zona, liberalizarea va duce pe termen scurt la o majorare a preturilor la electricitate si gaz. Insa atunci piata va atrage si investitiile necesare mentinerii si modernizarii sistemelor energetice invechite. Dacă azi 90% din sectorul termo are 30- 40 de ani, dacă investitorii în reactoarele 3 si 4 si în 7 PPP-uri termo au plecat, dacă eficienta centralelor electrice românesti e pe la 60% din media europeană, e din cauza ca toate guvernele au sacrificat investitiile pentru castigul electoral imediat, in loc sa explice electoratului necesitatea reformei".