Emiratele Arabe Unite, bogata tara petroliera din Golf, au inaugurat, duminica, Shams-1, cea mai mare centrala din lume bazata pe energie solara concentrata, care va alimenta circa 20.000 de gospodarii cu electricitate si a carei realizare a costat 600 de milioane de dolari, anunta Agerpres. Cu o capacitate de 100 de megawati, aceasta este cea mai mare centrala din lume de acest gen, a declarat Sultan al-Jaber, directorul Masdar din Abu Dhabi, compania care implementeaza proiectul prin care EAU isi propun sa acopere din surse regenerabile 7% din necesarul de energie al tarii.

Shams-1 asigura, in prezent, 10% din productia mondiala de energie solara concentrata, a adaugat Jaber in cadrul ceremoniei de inaugurare.

Parcul solar, format din siruri lungi de oglinzi parabolice care concentreaza radiatia solara, acopera o suprafata echivalenta cu 285 de stadioane de fotbal aflata in desert, in apropiere de Madinat Zayed, o localitate la circa 120 km la sud-vest de Abu Dhabi, capitala federatiei Emiratelor Arabe Unite.

Masdar controleaza 60% din proiect, lansat in iulie 2010, iar companiile Total (Franta) si Abengoa Solar (Spania) impart egal restul de 40%.