Impactul petrolului de sist la nivel global ar putea revolutiona piata energetica mondiala in urmatorii zeci de ani, contribuind la o scadere semnificativa a pretului petrolului, la cresterea PIB-ului mondial, precum si la o schimbare geopolitica si a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol si gaze, se arata intr-o analiza PwC.

"O productie crescuta a petrolului de sist ar duce la o scadere a pretului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evolutiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o productie mai mare de petrol, la acelasi costAceste efecte se pot se pot accentua treptat pe masura ce productia de petrol de sist se extinde la nivel mondial, ducand la o crestere a PIB-ului global de aproximativ 2.3% - 3.7% in 2035. Aceasta ar echivala cu adaugarea unei economii de talia celor a Marii Britanii la PIB-ul global", a declarat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

"In orice caz, beneficiile economice determinate de reducerea preturilor la petrol vor varia semnificativ de la o tara la alta. In scenariile propuse de noi, marii importatori de combustibil precum India sau Japonia pot avea o crestere a PIB-ului de aproximativ 4% - 7% in 2035, in timp ce Statele Unite, Germania si Marea Britanie pot adauga PIB-ului aproximativ 2%-5%. In contrast, marii exportatori precum Rusia si Orientul Mijlociu pot fi dezavantajati pe termen lung in cazul in care nu isi vor dezvolta la scara larga propriile resurse de petrol de sist", a adaugat Webster.

Modificarea estimata a PIB-ului in anul 2035, conform unui scenariu de scadere cu 25%-40% a pretului la petrol ca urmare a influentei petrolului de sist

PwC precizeaza ca nu detine estimari privind impactul asupra PIB-ului in Orientul Mijlociu, insa modelul sugereaza ca deteriorarea contului curent al tarilor din aceasta regiune ar putea fi de aproximativ 4%-7% din PIB-ul inregistrat in 2035, ca urmare a scaderii pretului petrolului in scenariile alternative care includ petrolul de sist.

Analiza PwC sugereaza faptul ca productia petrolului de sist are potentialul de a se extinde treptat de la baza curenta cunoscuta in Statele Unite, crescand la aproximativ 12% din totalul productiei totale de petrol pana in 2035. Data fiind relativa lipsa de corelatie intre cererea de petrol si modificarile de pret, analiza scenariului PwC sugereaza faptul ca ar putea fi necesara o scadere cu 40% a pretului petrolului (relativa la proiectia din scenariul EIA) pana in 2035, cererea crescand suficient de mult pentru a absorbi oferta suplimentara. Cu toate acestea, scaderea pretului petrolului (relativa la nivelul de baza EIA) ar putea fi restrictionata la aproximativ 25% daca OPEC si-ar reduce productia pentru a compensa cresterea productiei de petrol de sist.

  • Petrolul de sist, la fel ca si gazul de sist, reprezinta o resursa obtinuta prin forare orizontala si hidrofractura, sau "fracking". Acest tip de petrol se mai numeste si petrol usor (light tight oil).