Jorma Ollila, presedintele grupului petrolier Shell, a declarat ca Europa trebuie accepte urgent gazele de sist, pentru a-si mentine avantajele competitive, potrivit publicatiei Natural Gas Europe. Ollila a precizat ca Europa a inceput sa fie depasita de Statele Unite din cauza reglementarilor stricte legate de explorarea si exploatarea gazelor neconventionale. "Europa trebuie sa adopte politici energetice mai competitive", considera Ollila. "Statele Unite au avantaj competitiv prin exploatarea gazelor de sist, deoarece gazul de acolo este mai ieftin. Acesta duce la electricitate ieftina si la costuri de productie mai scazute", a mai spus Ollila.

Shell a inceput sa deja exploreze gazele de sist in Europa. La inceputul acestui an, a incheiat un contract pentru investitii de 10 miliarde de dolari in Ucraina, tara in care exista rezerve de gaze de sist estimate la circa 42 miliarde metri cubi. Compania mai exploreaza gaze de sist din China si America de Nord.

Europa a fost mult mai reticenta in adoptarea noilor tehnologii, existand unele state, precum Franta si Bulgaria, care au impus moratorii asupra explorarii gazelor de sist.

Si presedintele OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent ca UE trebuie sa elaboreze o pozitie comuna in privinta gazelor de sist. Gerhard Roiss a precizat ca, in caz contrar, UE risca dezindustrializarea.

Gerhard Roiss a mai afirmat si in luna noiembrie 2012 ca Europa trebuie sa accepte exploatarea gazelor de sist. Altfel, companiile care au costuri energetice mari isi vor muta combinatele si unitatile de productie se vor muta spre SUA, unde fracturarea hidraulica a scazut semnificativ pretul gazelor. Refuzul de a exploata gazele de sist inseamna un risc pentru competitivitatea industriei europene, a mai spus, in luna noiembrie, seful OMV.