Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern privind sistarea lucrarilor la Unitatea 5 de la Cernavoda. Proiectul mai prevede schimbarea destinatiei si utilizarea spatiilor si structurilor deja realizate la aceasta unitate, in vederea "exploatarii în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2 precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei în caz de accidente severe". Finanţarea activităţilor pentru schimbarea destinaţiei şi utilizării spaţiilor se va face din sursele proprii ale beneficiarului, adica Nuclearelectrica.

"Finanţarea acestor obiective necesare pentru asigurarea exploatării în siguranţă a U1 şi U2, şi pe viitor a Unităţilor 3 şi 4, inclusiv pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei la accidente severe, se va realiza de către S.C. Nuclearelectrica S.A., din surse proprii. Cheltuielile beneficiarului vor fi diminuate datorită utilizării valorii de investiţie consumate, prin valorificarea structurilor existente pe amplasamentul aferent Unităţii 5", se arata in nota de fundamentare. Documentul mai arata ca prin executia acestor lucrari, se creeaza noi locuri de munca in zona. De asemenea, se preconizeaza o crestere a increderii populatiei in exploatarea obiectivelor nucleare si, in special, in producerea de energie electrica in centrale nucleare.

Un scurt istoric

Centrala de la Cernavda a fost prevazuta initial, in 1978, sa cuprinda 4 unitati CANDU 6 a cate 706 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unitati. Prin HG 750/1990 s-a aprobat studiul tehnico-economic pentru Centrala de la Cernavoda cu 5 Unitati.

La ora actuala, sunt in functiune Unitatile 1 si 2, iar Unitatile 3 si 4 sunt planificate sa fie finalizate in 2019, respectiv 2020. Unitatea 5 se afla in conservare.

Initial, lucrarile s-au derulat in paralel pentru toate grupurile energetice, mai avansate fiind lucrarile la primele doua unitati. In decembrie 1989, cele 5 unitati se aflau in diverse stadii de executie.

Lucrarile la Unitatea 1 au fost finalizate in 1996, iar la Unitatea 2 in 2007, cele doua grupuri asigurand 19% din consumul energetic al Romaniei.

Finalizarea Unitatilor 3 si 4 urmeaza sa se realizeze prin atragerea de fonduri de finantare din partea investitorilor privati, in sistemul parteneriat public-privat.

Unitatea 5, in conditiile in care gradul de completitudine al lucrarilor este de doar 2,8%, va fi considerata ca unitate noua si, astfel, Uniunea Europeana nu va aproba continuarea lucrarilor, se arata in nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, studiul de fezabilitate privind oportunitatea continuarii lucrarilor la Unitatea 5 elaborat in martie 2012 arata ca nu este oportuna continuarea lucrarilor.