Compania de stat Transgaz ar putea finanta pana la 20% din proiectul gazoductului Nabucco, inainte ca alti actionari sa intre in consortiu, respectiv pana la 10% daca in proiect vor fi prezente si companii din consortiul Sah Deniz, informeaza Mediafax.

Adunarea Generala a Actionarilor Transgaz va discuta, in 29 aprilie, "aprobarea stabilirii unei plaje in cadrul careia sa se regaseasca nivelul participatiei Transgaz in cadrul proiectului Nabucco, coroborata cu posibilitatea de finantare a societatii, intre 15% si 20% inainte de accederea potentialilor investitori din consortiul Sah Deniz, si intre 7% si 10% dupa accederea potentialilor investitori din consortiul Sah Deniz, urmand ca procentul sa fie aprobat de AGA", se arata intr-un comunicat al companiei transmis marti Bursei de Valori Bucuresti.

Conducerea Transgaz nu a putut fi contatacta pentru declaratii.

Transgaz are in prezent o participatie de 16,67% din Nabucco. Ceilalti actionari ai proiectului sunt OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding, MOL (Ungaria) si RWE (Germania).

RWE a anuntat, la sfarsitul anului 2012, ca va parasi consortiul, urmand sa negocieze vanzarea actiunilor catre OMV.

Fiecare actionar al Nabucco International are, in acest moment, o participatie de 16,67%. Prin preluarea actiunilor RWE, OMV va ajunge cel mai mare actionar al companiei, cu o participatie de 33,34%.

Zacamantul de gaze Sah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit in 1999 si se afla in zona de apa adanca a Marii Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima faza a dezvolarii zacamantului, denumita Sah Deniz 1, a inceput in 2006. Productia estimata pentru aceasta este de 9 miliarde metri cubi de gaze.

Faza a doua a exploatarii acestui zacamant este denumita Sah Deniz II. Lucrarile sunt derulate de un consortiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) si Turkish Petroleum Overseas Company (9%).

Actionarii Nabucco au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni.

Nabucco ar urma sa aduca gaze din zacamantul Sah Deniz si sa le vanda pe piata europeana.